Ferrari-ridderen

Alfred Kropps utrolige rejse   af Yancey, Rick  
På fejlfrit dansk ved Tom Havemann. 272 sider, 199 kr. Høst og Søn.
Anmelder: Arguimbau, Damián
Ulvebrigaden   af Jensen, Lars  
224 sider, 249 kr. Gyldendal.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Spænd selen. To ublu spændingshistorier mest for drengerøve.

I to nye hårdtslående romaner, primært rettet mod drenge, er det ikke småting, heltene skal stå imod. I begge bøger er hovedpersonerne antihelte og temmelig uheldige skikkelser, der kun ved et uheld rodes ind i begivenhedernes skæve gang. Som alle gode antihelte må de dog, tvunget af omstændighederne, kæmpe det bedste de har lært. Den første roman er skrevet af Rick Yancey, der er anmelder og forfatter til et par bøger for voksne. Bogen hedder Alfred Kropps utrolige rejse, og her er det intet mindre end kong Arthurs legendariske sværd, Excalibur, som teenageren Alfred Kropp skal redde, side om side med en meget moderne ridder, der skyder med bue mod deres forfølgere ud af vinduet fra en Ferrari Enzo, der kører 200 km i timen i retning mod Canada. Det er Alfred, der kører. Alfred Kropp startede i manuskriptstadiet oprindelig som en falleret 33-årig sikkerhedsvagt. Men heldigvis forvandlede forfatteren Alfred til en 14-årig kæmpedreng. IQ´en er dog ikke helt på højde med hans imponerende figur. Og så er Alfred ikke ret god til at slås. Han er derfor en meget sød dreng, som må tåle en del drillerier i skolen. Han bor hos sin onkel, der er sikkerhedsvagt, da hans mor og far er døde. Handlingen går i gang, den dag en mand tilbyder onklen en million dollars for at stjæle et sværd. Sværdet opbevares tilsyneladende hos direktøren for den koncern, hvor onklen arbejder som sikkerhedsvagt. Onklen er fattig og er ikke sen til at sige ja. Alfred må meget modvilligt og under truslen om at blive sat i pleje, hjælpe onklen med hans forehavende. Tyveriet lykkes, men onklen myrdes, og for at redde livet må Alfred følge med en af de riddere, der søger at skaffe sværdet tilbage. Sådan rodes Alfred ind i en mytisk kamp, der involverer riddere, besøg i Stonehenge og i Merlins hule, sammen med en lang række ture med Ferrarier, Lamborghinier, jetjagere, plus en del sværdkampe og maskinpistoltræf samt masser af døde mennesker og en smule kærlighed. Undervejs bliver Alfred ikke kvikkere, men heldigvis betydelig mere selvsikker. Det er simpelthen en helt vild roman: det er som at få en tur i verdens længste rutschebane! Den bør man ikke snyde sig selv for uanset alder.

Hos den danske debutant Lars Jensen, der er skolelærer, møder vi en drikfældig pilot, der skal redde Winston Churchill fra et attentat, som tyskerne forbereder via en brigade af varulve, der lander i London. Ulvebrigaden begynder med den her lidt nonchalante, distancerede tone af en spruthørmende Mike Hammer-detektiv. Heldigvis forbedres tonen kraftigt efter få sider, og den stakkels pilot, Mac Mackenzie, må se sig selv efterladt på en sneklædt, østrigsk bakke kun iført et bananskørt og en vammel sky af tømmermænd. Derfra går det over stok og sten, alt imens tyskerne, anført af den amerikanske Eric Rivers, forvandler en række sunde, tyske soldater til frygtelige varulve, der bliver fløjet til England. Og jo - det er Mac Mackenzie, der forklædt som tysk soldat må flyve dem derhen. Han er også med, da varulvene omsider når frem til Churchill, i hvad der bliver til en lang, frygtelig, blodig og alkoholiseret finale. Ulvebrigaden er en fin debut, der holder spændingen i et jævnt og højt gear undervejs. Lars Jensen bør dog næste gang overveje en lidt mindre filmagtig og måske yngre hovedperson til sin historie. Det ville give mindre distance og endnu mere gys.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret