De udvalgte

Alma med dragehjertet   af Drasbæk, Laura  
224 sider. 199 kr. Politikens Forlag
Anmelder: Arguimbau, Damián
Rakkerungen   af Strid, Ruben  
224 sider, 149 kr. Politikens Forlag.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Fantasy. Ny generation af forfattere med actionfilm i blodet.

Der er gang i den hos den nye generation af børnebogsforfattere, som såvel oversætteren Ruben Strid og skuespilleren Laura Drasbæk tilhører. Bøgerne er filmiske, med en velovervejet evne til at sætte fut i læseren fra side et og med sans for action, klimaks og cliffhangers undervejs i historien. Respekten for, at læserens opmærksomhed er vigtig, mærkes hele vejen igennem.

Begge forfatteres bøger foregår i fantasyland. Laura Drasbæks Alma med dragehjertet er mere traditionel end Ruben Strids i den forstand, at hun i den trækker tungt på fantasyens genrespecifikke konventioner: hos hende genfinder vi myten om den udvalgte, dragerne, kampen mod den næsten almægtige onde troldmand og den lange, lange rejse, som hovedpersonen nødvendigvis skal foretage for at nå sit mål.

Bogen handler om Alma, hvis mor for nylig er død. Faren er sunket ind i sig selv og hjælper ikke just Alma til at komme sig over tabet af moren. Samtidig har Alma ondt i brystet, og en aften kommer hun på mystisk vis til landet Omorgien. Her får Alma at vide, at hun har en hjertefejl, som vil betyde, at hun snart vil dø, medmindre hun finder en særlig drage, der vil helbrede hende.

Romanen er udmærket til de yngste selvlæsere, der er glade for fantasy, lidt traditionel, men helt klart med solid underholdningsværdi. Som i mange af de nye fantasyhistorier er en pige hovedperson, hvilket er relativt nyt i genren, og det gør bogen særlig god for eventyrlystne, læsende piger.

Ruben Strids roman deler univers med rollespilsvennen Jesper Ejsings glimrende debut tidligere på året, Jarvis – troldmandens lærling, en fantasy roman som fik udnyttet fantasykonventionerne på en god og overrumplende måde.

Men det er ikke, fordi Ejsings univers ellers er særlig mærkbart i Strids roman. Rakkerungen er en roman om drengen Tero, der lever på gaden sammen med de øvrige rakkerunger. Den onde fyrste har fået en spådom om, at han vil dø for en rakkerunges hånd, så han udnytter sin (gode) brors bryllup til at få fjernet alle gadebørnene.

Tero er dog ikke sådan at få bugt med – en lærd skriver tager ham til sig, og det viser sig, at Tero har en skæbnesvanger og efterspurgt evne til at se ind i fremtiden. En evne, der gør, at ikke kun fyrsten, men også den magtfulde ypperpræstinde vil have fingrene i ham.

Historien er nervepirrende, velskrevet og følger ganske godt Teros udvikling fra gadedreng med overlevelse som højeste prioritet til en ansvarsfuld dreng, der må påtage sig et tungt og farligt hverv. Det er rigtig sejt – lige noget for drengene – for der er action, kærlighed, vold, helte og en fed historie. Hermed varmt anbefalet.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret