Kvindelige fantasy-debutanter

Den ydmyge amulet. Humaran trilogien 1   af Christensen, Sasha  
384 sider. 199 kr. Bahnhof
Anmelder: Arguimbau, Damián
Katsas fortælling   af Cashore, Kristin  
Oversat af Bjarne Skovlund. 213 sider. 148 kr. Tellerup
Anmelder: Arguimbau, Damián

Fantasy. Prisvindende massemorder og magisk ondskab.

Hvis man interesserede sig for fantasy og science-fiction, da jeg var yngre, måtte man snige sig ind i butikken Fantask og købe engelske paperbacks, når de relativt få værker på dansk, bibliotekerne var i besiddelse af, var læst. Ikke få af disse var i øvrigt allerede dengang udgivet af Tellerups forlag. Efter at Harry Potter blev født og filmatiseringen af Tolkiens »Ringenes Herre« ramte biograferne, er det ikke svært at få tilfredsstillet sin lyst. Hvor fantasy tidligere typisk mest var en drengeting, har pigerne efterhånden fået en anselig indflydelse på genren. To lovende unge kvindelige fantasy-debutanter er danske Sasha Christensen på kun 22 år, og amerikanske Kristin Cashore, som ikke er meget ældre. Cashores bog har vundet adskillige priser i hjemlandet. Det er lidt af en bedrift, når hendes bog handler om en kvindelig massemorder!

»Katsas fortælling« handler om en pige, der er Talentianer, hvilket betyder, at man er født med en særevne. Nittenårige Katsa er begavet med en unik evne til at dræbe. I starten er hun blot regentens forlængede arm, men snart starter hun en undergrundsbevægelse, der skal rette op på den uret, folk udsættes for under kongedømmerne. På et tidspunkt brænder jorden under hende, og hun flygter med en talentianer, hvis evne er nærkamp og så det at kunne fornemme tanker. Sammen skal de løse en mærkelig forbrydelse, der truer freden.

Også Sasha Christensens bog har en kvindelig hovedperson, pigen Josephine. Hun rejser noget modvilligt til en landsby for sammen med sin onkel og faster at åbne et hotel i et gammelt hus, da hendes forældre ved et uheld er blevet forvandlet til træer på ubestemt tid. Huset indeholder dog en frygtelig hemmelighed, og snart flokkes mange mærkelige mennesker om huset og Josephine for at finde et skjult magisk relikvie, der har magten til at slippe alskens ondskab løs. Christensens bog er lidt anderledes end mange andre derved at det hele ikke udelukkende er middelalderligt, og at der samtidig er masser af varm humor at finde i den til tider meget uhyggelige historie.

Ingen af disse to bøger bryder fantasygenrens konventioner, men udfylder til gengæld rammen rigtig fint. Begge bøger rummer vældig gode indfald og begge formåede at stjæle min nattesøvn, uden at jeg lagde mærke til det, før fuglene pippede morgenen velkommen nogenlunde samtidig med, at sidste side blev vendt.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret