Tjikalika, tjikalika, tjau, tjau, tjau!

En bog   af Tullet, Hervé  
Oversat af Flemming Møldrup. 64 sider. 270 kr. ABC forlag.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Billedbøger. Når interaktivitet rykker ind på de fysiske bogsider.

Den franske kunstner Hervé Tullet har eksperimenteret med bogmediet siden sin første udgivelse i 1994. Ikke overaskende er hans baggrund et miks af kunst og reklame. I sine bøger forfører han læseren til at være historiens medskaber. Hans særlige fokus er de mindste børn. Forlaget ABC har netop udgivet hans seneste værk, der hedder noget så simpelt som En bog. Banalt set er der tale om 64 sider med prikker i tre farver: Gule, blå og røde. Det lyder jo umiddelbart ganske uskyldigt, men med disse enkle midler giver kunstneren sig i kast med at drille og udfordre læseren. Teksten starter uskyldigt med en opfordring: »Tryk på den gule prik og vend siden«. Og siden hen begynder de gule, blå og røde prikker at hoppe og danse på siden, at rode sammen og meget mere. Alt sammen tilsyneladende fordi læseren følger sidens korte instruktioner. Det er morsomt selv for store børn, og man bliver vist aldrig for gammel til at gå med på spøgen. Tullet har tidligere udgivet bøger med huller i, bøger som man skal farvelægge og bøger, som man skal lave kruseduller i. Der er tale om en forfriskende og anderledes billedbog for de mindste, som lyser op i et marked, der i den grad er mærket af mainstream udgivelser. DANSKE kunstnere er ofte eksperimenterende.

Hvert år udgiver Dansk Forfatterforenings illustratorgruppe et katalog. I år er kataloget forvandlet til en usædvanlig smuk og indimellem avantgardistisk antologi: »Gud fader på lokum. Det job stinker. Aldrig er det godt nok. Dårligt har jeg trådet min nål, før de kommer rendende,« siger skrædderen på bogens bagsidehistorie, der er illustreret af Josefine Blom. Skrædder i Helvede er blevet til i et samarbejde mellem forlaget, illustratorgruppen og Forfatterskolen for børnelitteratur. Bogen er delt op i flere dele: En, hvor teksten er blevet illustrereret med et eller flere billeder, en, hvor en eller flere tekster er komponeret ud fra et billede. Og et afsnit med enkeltstående tekster og billeder. I alt indeholder bogen 89 illustrationer og 91 tekster skrevet af 42 forfattere, mange af dem debutanter. Genial idé, simpelthen. Bogen stritter naturligvis i alle retninger: der er enkle illustrationer billeder, der kræver tålmodighed provokerende og/eller smukke illustrationer. Det samme for teksternes vedkommende: Der er rim og vrøvlevers, digte, korte historier, morsomme optrin og små alvorstunge noveller. En af mine personlige favoritter er Bo Johnsens »Rekord«, der starter sådan her: »´ Tjikalika, tjikalika, tjau, tjau, tjau.´ Helmer står spændt som en flitsbue. Flaget blafrer i morgensolen, og spejderlejren sover tungt. Helmer vil være den allerbedst-wow-sejeste spejder i verden og lave 100 gode gerninger på én dag. HUNDREDE!« Den rekord kræver meget sukkerholdig energi og det ender ikke som planlagt. Det er umuligt at læse den historie uden rytme, og de tre ledsagende illustrationer rammer lige, hvor de skal. Skrædder i Helvede er utrolig betagende. Man bliver ikke sådan lige færdig med bogen, hverken i år eller næste. Her interageres kraftigt med læserens nysgerrighed og intellekt. Køber man kun én billedbog i år, så lad det blive denne!

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret