Agent 17 år

Skyggebølge. CHERUB mission 12   af Muchamore, Robert  
383 sider. 136 kr. Artpeople
Anmelder: Arguimbau, Damián

Spioner. Tsunamier og våbenhandel i den 12. bog om børneagenterne i CHERUB.

Skyggebølge er Muchamores 12. og afsluttende bind i agentserien om børnene i CHERUB. CHERUB er en afdeling af den britiske efterretningstjeneste, hvor agenterne er mellem 10 og 17 år og typisk forældreløse børn. Vi har gennem serien især fulgt James Adams og hans søster Lauren gennem deres træning og spændende og livsfarlige missioner.

Nu er James blevet 17 og skal til at forlade CHERUB. Men han skal nok klare sig! Børneagenterne har teknisk snilde og er vakse med både cirkelspark og sprængstoffer, når det gælder. I begyndelsen af bogen er James undercover som rocker. Vi møder ham på det tidspunkt, hvor efterretningstjenesten skal til at anholde rockerkongen i forbindelse med en stor våbenhandel. Det er lige ved at gå galt, men også kun lige akkurat. Tilbage hos CHERUB falder James i snak med kammeraten Kyle, der også er ved at forlade CHERUB. Det viser sig, at han før har været på en mission i Malaysia, og hele den midterste del af bogen handler om Kyles oplevelser i Malaysia under tsunamien. Kyle ankommer dagen før flodbølgen og bliver straks gode venner med den unge Aizat, der bor i en landsby ved stranden. Tsunamien rydder hele landsbyen, og dagen efter ankommer bulldozere for at fjerne resterne af landsbyen.

Bagefter kommer også politiet, der med magt fjerner landsbyboerne og sætter dem i lejre dybt inde i junglen. Bag den skumle plan står øens korrupte guvernør, Tan Abdullah. Han vil have fingre i jorden og strandene, så han kan bygge luksushoteller med golfbaner og tjene en masse penge. Selv om det er imod CHERUBS regler, bliver Kyle venner med Aizat og hjælper ham så godt, han kan. Kyles historie fra Malaysia bliver pludselig vigtig, da James som sin sidste mission skal være livvagt for netop Tan Abdullah. Siden Kyles oplevelser er Tan Abdullah blevet Malaysias forsvarsminister og skal til London for at skrive en stor våbenordre under hos den britiske regering. Men Kyle har bare ikke glemt sin ven Aizat, og nu er spørgsmålet, om Kyle og James skal sætte hele deres fremtid på spil ved at sabotere Tan Abdullahs rejse? Hvis de bliver opdaget, risikerer de at miste alt.

Midt i den alvorlige historie lægger dette sidste bind heller ikke skjul på, at James og hans venner er blevet 17 år. Deres hoveder er også fyldt af helt jordnære ting som øl og fodbold. For rigtige fans af CHERUB kan jeg i øvrigt fortælle, at Robert Muchamore har gang i en ny serie. Den hedder Henderson´s Boys (Hendersons drenge) og handler om den britiske spion Charles Henderson. Det var ham, der grundlagde CHERUB. I England er der allerede udkommet fire bind i serien, og den første udkommer på dansk til efteråret. Skyggebølge er ikke den bedste bog i serien, men Muchamore skuffer bestemt ikke, hvis man er ude efter effektiv og actionpakket underholdning.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret