1940: Hendersons hårde drenge

Flugten. Henderson’s Boys 1   af Muchamore, Robert  
223 sider, 200 kr. People’s Press
Anmelder: Arguimbau, Damián

Grum og vanvittigt spændende bog om børnespioner under Anden Verdenskrig.

Robert Muchamores nye serie hedder Henderson´s Boys og foregår i Frankrig under Anden Verdenskrig. Serien er en slags forløber for Muchamores meget populære bøger om Cherub organisationen

Den 12-årige Marc bor på et børnehjem, hvor inspektøren nyder at straffe børnene såvel fysisk som psykisk. Marc udnytter forvirringen efter et tysk bombardement til at flygte til Paris. Her bryder han ind i et forladt hus, som tilfældigvis tilhører den britiske spion, Charles Henderson. Derfor bliver huset også ransaget af Gestapo den dag, nazitropperne ankommer til Paris. Marc bliver fanget og afhørt af en ondskabsfuld Gestapooberst.Marc slipper med livet i behold, men hader nu tyskerne af hele sit hjerte.

Historien handler samtidig om de to søskende Paul og Rosie Clarke på 11 og 13 år. Deres far arbejder for et radiofirma og har fået fingre i tegningerne til en transportabel walkie-talkie. Dem vil tyskerne meget gerne have fat i. Faren er dog også agent for englænderne og må flygte over hals og hoved med børnene, da tyske agenter opsøger ham for at få fat i tegningerne. Desværre er det en svær opgave at rejse fra Paris til London under Anden Verdenskrig. Vejene er fyldt med flygtninge, og tyskerne bombarderer byer og veje uafbrudt. Under et af bombardementerne dør faren, og de to børn må nu klare sig alene - og samtidig sørge for at aflevere tegningerne til Henderson. Henderson prøver også at finde børnene - og her viser det sig, at Marc er en fremragende hjælper.

Historien er barsk. I England er Robert Muchamores bøger om Hendersons drenge markeret med et »uegnet for mindre børn« på bagsiden. Krig er blodig, og det er ikke kun de onde, der dør eller kommer slemt til skade. Helten Henderson dræber med koldt blod, hvis det kan fremme hans sag. Da han skyder en tysk officer i et hotelværelse, spørger Marc, om ikke Henderson kunne nøjes med at binde tyskeren i stedet for at skyde ham: »Det tager en evighed at binde nogen, og det er ikke så ligetil at slå nogen bevidstløs,« svarer Henderson. »Hvis man skyder ham en kugle for panden er man sikker på, at han ikke kommer efter én.« Det er lige præcis sådan, bogen er hele vejen igennem: nådesløs, grum og realistisk. Og vanvittigt spændende.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret