Rotter og døde hamstre

Beskytteren. Esme og Igor 4   af Jørgensen, Bodil El  
176 sider. 150 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Esmes lillebror Kalle bliver indlagt med en farlig sygdom, som smitter fra dyr til menneske. Esme tror, at der er en galning, der sprøjter den dødsensfarlige virus ind i kæledyr for at starte en epidemi. Men hvorfor gøre det? Og hvem kunne dog finde på det? Esme må finde den skyldige, inden flere bliver syge, for politiet tror ikke rigtigt på hendes teori. Måske har den skyldige den medicin, der kan kurere hendes lillebror. Jo længere tid der går, jo større fare er der for, at lillebroderen dør eller får varige skader.

Historien starter med en fødselsdagsfest hos en medicinaldirektør. Esmes far skal levere og servere maden, og Esme er selvfølgelig med for at hjælpe til. En eller anden har imidlertid lagt en død hamster på fødselarens tallerken - måske på grund af hans fabriks dyreforsøg. Esme lugter en historie og nogle ekstra lommepenge og indgår et væddemål med den tvivlende direktør om, at hun kan skaffe navn og adresse på den, der har lagt den døde hamster på tallerkenen.

Sporene er lidt forvirrende, men peger i retning af nogle dyreaktivister, der ugen efter demonstrerer nøgne på gaden. Så er der virussen, som Igor gætter på, måske har noget at gøre med en mand, der opdrætter tamme rotter. For at gøre det hele mere kompliceret synes mange spor at pege på en mærkelig mand, som kalder sig Beskytteren. Han bor tilsyneladende ingen steder og har ikke noget rigtigt navn. Men Esme har tæft for at skaffe den slags oplysninger, og en regnfuld aften gemmer hun sig i mandens formodede skjulested midt i skoven, ganske langt væk fra alting. Beskytteren er fjerde bind i Bodil El Jørgensens serie om Esme og hendes fætter Igor. Esme er redaktør af Øgadens skoleblad og er derfor altid på jagt efter gode historier. Esme og Igor er en af de bedste krimiserier for børn under 14 år, vi har i dag.

Man kan virkelig forestille sig både Esme og den nørdede Igor, når man læser bogen. Lars-Ole Nejstgaards enkle illustrationer i sort-hvid hjælper naturligvis også med til, at historien danner klare billeder under læsningen. En virkelig spændende og velskrevet krimi! Damian Arguimbau.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret