Vildt smertebarn

Smertensbarn: Den grønne ø 1   af Finderup, Mette  
264 sider, 200 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Mette Finderups roman om vikingedatteren Gyrith er voldsom og fængslende. Meget hurtigt udvikler historien sig til at være en uhyggelig og mørk fortælling om den barske gudinde Frejas hævn på den uhyrligt stædige 14-årige Gyrith.

Historien foregår i vikingetiden, hvor Gyrith lidt modvilligt skal gennemgå sin indvielse i kvindelivet, den såkaldte sejdrejse. Her skal gudinden Freja velsigne bygden og sikre vikingerne gode sejre i Irland. Men sejdrejsen går galt, og Gyrith får gjort Freja vred. Freja forbander Gyrith og lover, at gudinden vil dræbe enhver, som Freja elsker. Det lykkes Gyrith at slippe væk fra Frejas kløer takket være en mærkelig ring og guden Balder. Han både frister og beskytter Gyrith. Der er noget mærkeligt ved Balder, der også har stjålet Frejas sværd. I bygden lever også trællen Kelt. Han bliver behandlet som en ligemand af landsbyens smed, som han bor hos. Kelt er også en besynderlig mand, virkelig stor og stærk. Og så har han givet Gyrith den ring, som beskytter hende mod Freja, og som Gyrith nu ikke tør tage af.

Det er en vild, blodig og farlig fortælling, som hæver sig gevaldigt op over mængden af andre fantasyfortællinger.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret