Størst, mindst, mærkeligst og tåbeligst

Guinness World Records™ 2013   af ,  
Lindhardt & Ringhof, oversat af Kim Langer, 288 s., 199 kr
Anmelder: Arguimbau, Damián

Guinness Rekordbog 2013. 381 millioner LEGO-dæk, 18 mål i én fodboldkamp, 17 bænke mellem tænderne, en 251 cm høj mand. Årets nøøj-bog er landet.

Man bliver fanget af Guinness Rekordbog. Prøv at lægge bogen på køkkenbordet: Stort set alle, der går forbi, vil lige slå op og læse en eller to rekorder, inden de går videre.

Rekordbogen er logisk bygget op, så vi starter med rummet, går videre til jordkloden, så til dyrene og menneskene, for til sidst at se på menneskers bedrifter. Teksten er værd at læse, og som altid er der masser at undre sig over. Hvordan kan man for eksempel finde på at tatovere sig på 96 procent af kroppen? Selv på øjenlåg, mellem tæerne og på tandkødet? Det må virkelig have gjort ondt. Og tænk, verdens tungeste mand har vejet hele 635 kilo! Det er næsten lige så meget som en lille bil.

Imponerende er det også, at en mand har løftet 472,5 kilo. Det svarer til at løfte seks voksne mænd på cirka 80 kilo og holde dem over sit hoved. Således giver Rekordbogen en utrolig stor mængde spændende og mærkelig information, så man bliver skiftevis overrasket, imponeret og forarget. Det er for eksempel dybt tåbeligt at have en svaghed for fly-brækposer og komme i Rekordbogen for at eje hele 6.616 styk af dem. Det hele er dog ikke skørt. Det er for eksempel rigtig interessant, at man i bogen også kan finde små tekstafsnit om, hvilke lande der har det største militær ( Kina), og lidt om, hvordan mennesket lærte at svæve i helikoptere.

Nu i 3D I år har bogen også en række 3D-koder, der sammen med en App kan give fornemmelsen af, at tingene springer op af bogen, når man ser det via en iPhone/iPad/Android. Det er ret overbevisende, selv om det indimellem kan være svært at få det til at fungere. Når det virker, svømmer hajerne, og verdens mindste mand tårner sig op over siderne.

Det er måske overraskende, at man stadig kan udgive bogen, selv om internettet og Wikipedia er kommet til, siden den første Rekordbog blev udgivet i 1951. Bøger kan altså stadig noget, som internettet endnu ikke kan. Dog har den engelske dominans i fjernsynet og computerspillene haft deres virkning: Hvor bogen før i tiden hed Guinness Rekordbog ( på dansk), hedder den nu noget på engelsk. Men det danske indeni fejler nu ikke noget, selv om der mange steder er svære ord og begreber, som man skal have forklaret.

Det er fantastisk, at bogen findes. Hvor skulle man ellers få at vide, at det største chokoladepåskeæg i verden var 10,39 meter højt? Velbekomme siger jeg bare!.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret