Paranormal kærlighed

Beautiful Creatures - Stormvind.   af Garcia, Kami  
( Bind 1 af 4 planlagte bind i serien, hvoraf foreløbig 3 er udkommet på engelsk). Oversat af Stig W. Jørgensen. 576 sider.300 kr. Carlsen.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Medforfatter: Stohl, Margaret

Kultserie for teenagere. Magisk ung kærlighed i ny amerikansk bestseller.

Ungdomsserien om Beautiful Creatures er oversat til 35 sprog, kommer snart som japansk manga-tegneserie, og på nettet kan man se forfilmen til Hollywoodfilmatiseringen med Jeremy Irons og Emma Thompson i hovedrollerne. Der er med andre ord lagt op til en kommerciel succes på forhånd. Første bind, som nu kommer på dansk, handler om to unge, Lena Duchannes, der er 15 år, og Ethan Lawson Wate på 16 år. Det er Ethan, der fortæller historien. Den foregår i den lille by Gatlin.

Her ifører man sig hvert år sydstatsuniformer og opfører et berømt slag, hvor sydstaterne blev nedkæmpet af blåfrakkerne under den amerikanske borgerkrig. Gatlin består af tre-fire hovedgader og har kun én skole. Ethan hader stedet og kan ikke vente med at komme derfra. Som faren ganske rammende siger i starten af bogen, var der kun to slags mennesker i byen: »Dem, der ikke har nogen hjerne, og dem, der ikke har noget valg.« Da Lena Duchannes flytter til byen, krakelerer dette billede af byen dog hurtigt. Hun er en heks, eller som det hedder i bogen, en caster. De findes i alskens afskygninger og har fået komiske, men sigende navne: kataklyst, spontanist, incubus, illusionist og lignende. På sin kommende 16-års fødselsdag skal Lena på grund af en forbandelse i sin familie udvælges til enten at blive ond eller god. Hun har tilsyneladende ingen indflydelse på udfaldet selv. Ethan og Lena er ikke alene tiltrukket af hinanden. De kan læse hinandens tanker, og selv om Ethan er dødelig, kan han åbenbart beskytte hende fra det onde, der efterstræber hende.

Som i en god, amerikansk frigid ungdomsserie kan de to aldrig helt blive ét. Lige som hos Rogue i X-Men-serien suger Lena livet ud af Ethan, hvis de kysser. Mon ikke der i løbet af de næste to bind findes en løsning på det problem? Det meste af romanen kredser om den umulige kærlighed mellem Ethan og Lena. Deres kærlighed er et ekko af en lignende kærlighedsaffære mellem Ethans tipoldefar og Lenas tipoldemor. Dengang endte det med, at de begge døde - og det var Lenas tipoldemors forsøg på at redde sin elskede, der nedkaldte forbandelsen over Lenas familie.

DET er et af romanens geniale træk, at den forsøger at beskrive, hvor ufattelig kedsommelig og stivnakket befolkningen i Gatlin er, for derefter med et slag at vende det hele på hovedet. Så er der faktisk ingen ende på, hvor besynderlig byen og dens mennesker i virkeligheden er. Fortællingen balancerer hele tiden mellem det magiske og det virkelige.

Det er gjort overbevisende og endda med så megen ynde, at der bruges masser af plads på almene problemer, som for eksempel mobning. Romanens 576 sider kunne dog mageligt være skåret hundrede sider ned, uden at det gjorde spor. Der er strøet ( lidt) rigeligt med citater fra den klassiske litteratur på siderne, måske fordi den ene af forfatterduoen har en kandidatgrad i engelsk, men uden selv at være stor litteratur er romanen bestemt underholdende. Beautiful Creatures appellerer mest til piger, men drenge kan sagtens læse med, da romanen ikke er nær så tøset som Twilight-serien.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret