Enhver har ret til sit eget sæt fakta

Doonesbury 33: I er altså villige til at dø for at opnå skattelettelser?   af Trudeau, G. B.  
Oversat af Ole Steen Hansen. 64 sider. 168 kr. Cobolt
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Trudeau, G. B.

Tegneserie. Den studentikose Doonesbury er blevet moden.

Det tog mig lidt tid at synes om Doonesbury. Serien har nu kørt i treogtredive år, og jeg læste den første gang i min noget rodede studentertid i dagbladet Information. Trudeau har den der lidt studentikose tørre form for humor, som man tit møder hos især embedsmænd. Man skal være i humør til at påskønne det, hvis ikke man selv er født embedsmand. Der er masser af selvironi i striberne, men det er tit, at humoren er selvrefererende.

Det kræver en vis viden om det amerikanske samfund at holde af Doonesbury. Og efterhånden en vis alder. Eksempelvis flytter Alex´ bedstemor midlertidigt ind hos sit voksne barnebarn, fordi hun skal være valgkoordinator for en demokratisk kandidat i staten. Alex er en meget omsorgsfuld kvinde, der ser enhver tøven hos sin bedstemor som et tegn på affældighed: »Fald til ro, folkens! Min bedstemor kan ikke høre,« råber hun for eksempel, hvis folk taler i munden på hinanden ved et valgmøde. Eller hvis bedstemoren midt i en tale taber tråden, lyder det straks: »Ro på! Giv dig tid, bedste!« Samme konflikt er der mellem Jeff og hans far, den ikke længere så succesfulde journalist Rick. Jeff er ikke rigtig klog, men han har i sin galskab skrevet en skønlitterær bog, der bliver voldsomt populær, hvilket ikke huer faren. Til gengæld synes Jeff, det er rigtig sjovt at fryde sig over og gøre opmærksom på farens manglende succes. Især når nu sidstnævnte altid har sagt, at sønnen skulle tage sig sammen.

Det kendetegner Trudeau, at han ikke dyrker de helt store punchlines. Det er situationerne, der er Doonesburys styrke. For eksempel når vi møder kunderådgiveren i selskabet »Myfacts«. Selskabet sælger fakta: »Her på Myfacts mener vi, at enhver har ret til sit eget sæt fakta.« Ganske vist siger sælgeren, at han nødigt vil sælge forkerte oplysninger, men troværdigheden er ikke stor, når rådgiveren lige har solgt, »en komplet pakke til gennemhulning af evolutionsteorien til hjemmebrug.« Naturligvis ledsaget af en pædagogisk model til brug i badekarret. Blandt Myfacts´ kunder finder vi ikke overraskende masser af kendte republikanere.

KRIGEN i Afghanistan behandler Trudeau også - stort set kun gennem hjerneskadede, hjemvendte soldater, der aldrig forstod meningen med at være i Afghanistan, men som nok kan forstå den sort/hvide virkelighed, krigen tilbyder: »Krigen er mit hjem. Krigen er enkel. Jeg ved, hvad jeg skal. Krigen giver fuldstændig mening for mig,« som den hjerneskadede veteran Ray siger. I dag ville nye læsere nok lægge serien fra sig og se The Daily News med Jon Stewart i stedet. Selv om Doonesbury er skarpsindig, så kræver det sindige tempo og seriens subtilitet en hel del af læseren. Men hvis man tager sig tid til det, har Doonesbury virkelig noget at tilbyde.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret