Olympens helte

Olympens Helte 1: Den fortabte helt   af Riordan, Rick  
På dansk ved Vibeke Nielsen. 603 sider, 250 kr. Carlsen.
Anmelder: Arguimbau, Damián

OMG!: Halvguder, orakler og umulige missioner i ny fortsættelse til Percy Jackson-serien.

Olympens helte er en ny serie, der starter, hvor Percy Jackson-serien stopper. Bogen starter sådan her: »Selv inden Jason fik elektrisk stød, havde han en rigtig møgdag.« Når man hører om Jasons dag, kan man kun være enig med ham: Han vågner uden at vide, hvem han er, i en skolebus med pigen Piper, der vistnok er hans kæreste og en meget irriterende ven ved navn Leo, der snakker hele tiden. Det er en skole for adfærdsvanskelige børn, og de er på en tur til Grand Canyon, da et uvejr overfalder dem. Det viser sig at være to uvejrsmonstre, der er ude på at dræbe Jason, Piper og Leo.

Det lykkes dem dog at undslippe, og de bliver hentet til Halvblodslejren, hvor halvguder normalt får deres uddannelse. For det viser sig, at Jason er søn af Zeus, Piper af Afrodite og Leo af smedenes gud, Hefaistos. Men der er store problemer i sigte: Percy Jackson er forsvundet, og noget uforklarligt er på spil. Jason kan simpelthen ikke huske noget som helst, Leo gemmer på sine evner, og Piper bærer en frygtelig hemmelighed, der kan få hende til at forråde sine venner.

De tre halvguder får ikke lov til at blive i lejren. Oraklet beder dem om at tage af sted for at løse en opgave: De skal inden for ganske få dage befri Zeus´ hustru, Hera, fra et fængsel - ellers vil guderne blive udslettet, og Jorden vil gå under. Missionen bliver ikke nemmere af, at dødens porte tilsyneladende er lukkede, og at alle de monstre, de dræber, derfor vækkes til live igen. Det bliver en lang rejse med mange kampe, der ser ganske håbløse ud, indtil de tre helte hver især finder deres indre styrke.

Der er tænkt godt over handlingen - flere sidehistorier bliver påbegyndt, og man kan allerede fornemme, at de vil blive brugt i de kommende bøger i serien. Det er imidlertid ikke kun den næsten overgearede spændingskurve, der holder læseren fanget. Det er i høj grad vanskelighederne og spændingerne halvguderne imellem samt mellem deres familier, der gør bogen interessant.

Bogens forløb er lige så meget en indre rejse, hvor de tre hovedpersoner langsomt viser, hvad de kan. De træffer indimellem forkerte valg - og nogle gange rigtig modige valg. Alt i alt en værdig og veloversat begyndelse til en god rejse med et nyt hold halvguder - og måske nogle af de gamle. For selv om de ikke fandt Percy Jackson, så ved de nu, hvor han er. Tror de. Bolden er givet op til det andet bind, der udkommer i april.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret