En ulige kamp

Ørnedag. Henderson´s Boys 2   af Muchamore, Robert  
301 sider, 200 kr. People´sPress jr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Spion. Fire børn og en voksen mod den tyske hær.

Krig er aldrig kønt, og Robert Muchamore gør absolut ingenting for at pynte på den. Andet bind af Henderson´s Boys fortsætter lige præcis, hvor etteren slap: med et skibsforlis i begyndelsen af Anden Verdenskrig. Den engelske spion Charles Henderson redder fire meget forskellige børn ud af den sikre død: Marc, der i første bind flygtede fra et børnehjem, det engelske søskendepar Paul og Rosie, der mirakuløst overlevede skibsforliset og den eftersøgte 15-årige røver P. T., der også var om bord på det forliste skib. Alle børnene er forældreløse, og selv om Henderson langtfra er den bedste far, man kunne ønske sig, er han den eneste, der bekymrer sig om dem. Det er dog ikke til at vide, om Henderson er venlig eller praktisk.

Henderson indser nemlig tidligt, at børnene er nyttige. De kan gøre ting, som voksne ikke kan, og spionere uden at nogen opdager dem, fordi de er børn. Ingen regner børn for noget. Han tager dem derfor med til en farlig mission i det nordlige Frankrig. Sammen skal de forhindre, at tyskerne invaderer England. Henderson får job som tolk for den enhed, der skal koordinere angrebet, og den 12-årige Marc får, takket være sine tysk-kundskaber, job for den tyske chefarkitekt, der står med ansvaret for at bygge invasionsfartøjerne. Armod hersker i Frankrig, efter at Tyskland har taget over. Krigsfanger arbejder som slaver på de tyske værfter i Frankrig, og civile må finde sig i alle slags overgreb fra tyskernes side. De tyske soldater er dog ofte flinke, når man møder dem alene, så helt sort-hvidt er det ikke. Henderson selv er en tvetydig skikkelse. Han er omsorgsfuld, men samtidig vældig kynisk. Han tøver ikke med at dræbe, hvis det er det mindste nødvendigt. Det lykkes Henderson at opsnappe alle invasionsplaner hos den tyske besættelsesmagt, og nu er problemet bare, hvordan det skal lykkes den mærkelige gruppe at sikre, at de engelske fly kan bombe havnene præcist nok, så det tyske materiel kan ødelægges.

Bogen beskriver, hvordan krigen kalder desperationen frem i folk. Hvor de enkelte personer må kæmpe mellem at sørge for sig selv eller at gøre det ´ rigtige´. Og hvor vigtigt det er at kunne stole på hinanden, hvis man skal overleve. Det er en meget stærk bog, der nok skal kunne holde såvel piger som drenge fanget, uden at de mærker tiden gå.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret