Fjendeblod

Vildheks 5 – Fjendeblod   af Kaaberbøl, Lene  
192 sider, ca. 170 kr. Forlaget Alvilda
Anmelder: Arguimbau, Damián

Vildheks 5. Udfordringerne bliver større og farligere i den femte bog om vildheksen Clara. Denne gang står hun for alvor alene mellem ravnemødre, slanger og en veninde, der er helt ved siden af sig selv.

af DAMIAN ARGUIMBAU

Fjendeblod er det næstsidste bind i Kaaberbøls serie om pigen Clara. Clara er lige blevet 13 år og er vildheks. Det betyder, at hun kan tale med dyr og sætte sig i mental forbindelse med dem, så hun for eksempel kan se verden gennem deres øjne. Moderen er ikke meget for, at Clara bliver dygtigere til vildheksebesværgelser, men mosteren har gennem serien insisteret på det, til glæde for både Clara og læserne.

Historierne er blevet mere rå, efterhånden som serien har udviklet sig. Det skyldes, at de udfordringer, som Clara skal overkomme, bliver voldsommere og farligere. De første tre bind i serien har nogenlunde afsluttede historier, selv om fortællingen naturligvis udvikler sig fremad, og der også dukker nye karakterer op undervejs. Men farerne bliver større, og pludselig kan Clara ikke længere klare det hele i løbet af de godt 200 sider, som bøgerne fylder.

De sidehistorier, som er blevet antydet i de første tre bind, bliver mere end tydelige i bind fire, som slutter, uden at Clara har løst hele problemet. Her måtte vi se alle de voksne, som Clara ellers har støttet sig til, helt lammede. De kan ikke længere hjælpe Clara. Og i det femte bind er Clara derfor for første gang virkelig alene mod en modstander, som hun hverken kender eller forstår.

Egentlig rejser hun med sin bedste vildhekseveninde, Kahla. Men veninden er som forvandlet. Hun er mistroisk, ondskabsfuld og vil ikke tale med Clara om noget som helst vigtigt. Helt slemt bliver det, da Kahla for alvor forråder Clara og ravnemødrene. Og pludselig er Claras mor og Claras bedste ven, Oscar, også i fare. Der er meget at holde øje med for Clara! Ingen tvivl om, at der er lagt op til et stort brag af en afslutning i det sjette og sidste bind. Selv om femte bind i den grad lægger op til en efterfølger, er der samtidig en hovedhistorie, der løses. Kaaberbøl er ret ferm til at skabe solide, spændende bøger. Man keder sig ikke et øjeblik, og teksten flyder uden problemer.

Der er efterhånden en del gode fantasyserier med unge piger i centrum. For eksempel Cecilie Ekens tre opfindsomme bøger om Det levende sværd, Line Kyed Knudsens gribende serie om Pigerne fra Nordsletten eller Dahlia Dragehvisker af Ida-Marie Rendtorf. Dem kan man eventuelt læse, mens man - en smule utålmodigt - venter på det sidste bind i Vildheks-serien, der forventes at udkomme i 2014.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret