Tanker og dæmoner

Drømmeværelset 3: Den hvide nat   af Weinreich, Jacob  
234 sider, vejledende pris 200 kr. Alvilda
Anmelder: Arguimbau, Damián

BOG Pigegyser. I sidste bind i Jacob Weinreichs trilogi om Saras drømmeværelse bliver personerne endelig interessante.

Den hvide nat er tredje og sidste bind i Jacob Weinreichs gyserserie om den 15-årige Sara. Serien handler om den 15-årige Sara, der har et hemmeligt drømmeværelse derhjemme. Her kan hun tale med to drabelige dæmoner: Ran og Nergal. Ran er den gode, mens Nergal er den onde dæmonkonge. Ganske vist har Sara selv opfundet dæmonerne og deres historie, men problemet er, at monstrene bliver til den skinbarlige virkelighed. Sara er stormende forelsket i drengen Oskar. Det ved Oskar ikke noget om, for Sara har endnu ikke turdet sige det til ham. Det skal ændre sig i tredje bind, hvor Sara opdager, at Oskar skal studere et år i USA det næste skoleår. Samtidig virker det, som om hendes bedste veninde Frederikke er lidt for interesseret i Oskar. Sara får derfor aktiveret den onde Nergal til at gøre noget ved situationen. Før det går op for Sara, hvad hun har sat gang i, har Nergal bortført Frederikke. Den eneste måde, Sara kan få befriet veninden på, er ved at ofre Oskar til Nergal.

Den hvide nat er langt det bedste af de tre bind. I de første to har man savnet en smule mere tænksomhed hos Sara. For eksempel har hendes Oskar-forelskelse hidtil mere haft karakter af heltedyrkelse end egentlig kærlighed. Sådan er det også i begyndelsen af tredje bind, hvor Sara opdager, at Oskar skal flytte til USA: »Jeg opdager, at jeg har googlet dyr i rummet. Fordi det pludselig er livsnødvendigt for mig at vide, om nogen af dem overlevede. Med andre ord: Er det muligt at overleve at blive efterladt? Kan jeg overleve uden Oskar? Eller er det hele slut, når han om få uger sætter sig ind i et fly og forsvinder ud af mit liv?« Lidt sjovt, når nu hun aldrig rigtig har talt med Oskar. Men det ændrer sig heldigvis i tredje bind, hvor Sara rent faktisk for første gang fører en reel samtale med Oskar.

Det bliver fortællingen langt mere interessant af, for nu skal Sara pludselig forholde sig til Oskar som en rigtig person. Ikke bare som den drømmefyr, hun hele tiden har tænkt på, men som en rigtig dreng, der ikke bare er gennemtjekket. Samtidig skal hun veje ham op mod sin veninde. Vil hun ofre Oskar for Frederikke? Er Frederikke det værd? Er Oskar? For første gang sker der en reel udvikling hos Sara, og det klæder såvel hende som historien. Den hvide nat er en flot bog, der sætter kærlighed og venskab på prøve.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret