Hårdkogt

Mord i ketchupfabrikken   af Einspor, Henrik  
41 sider, 99 kr. Forlaget Løse Ænder
Anmelder: Arguimbau, Damián

Henrik Einspor er en festlig forfatter, der normalt forstår at sætte fut i en historie. Hans nyeste serie handler om den hårdkogte detektiv Hansi Hønegal. Mord i ketchupfabrikken er skrevet som en hyldest til de gamle amerikanske detektivserier - dem, hvor detektiver drak whisky og kæderøg cigaretter. Skrivestilen efterligner den barske tone fra dengang: »Da jeg nåede hjem, var jeg koldere end en tilbudskylling i bunden af en dybfryser,« kan man for eksempel læse.

Alle i bogen er dyr. Detektiven er en snushane, så han er naturligvis en hane. Hans ekskæreste er en gås, den kvikke detektivassistent en ugle og politikommissæren en bulldog. Det er alt sammen sjovt. Men desværre signalerer bogens format og længde, at det er en letlæsningsbog, selv om teksten ikke er nem at læse. Historien handler om et mord på en ketchupfabrikant, som har en fantastisk opskrift på ketchup, der har gjort ham rig. Man finder ret hurtigt ud af, hvem morderen er, og så bliver historien ikke særlig interessant, selv om grundideen er skæg. Miwers (det hedder han) illustrationer er rigtig gode, men kan ikke redde historien.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret