Berømt og elsket af alle

Idolernes by   af Bidstrup, Lise  
288 sider. vejl. pris 230 kr. Forlaget Høst & Søn
Anmelder: Arguimbau, Damián

Idoler. Stærk ungdomsroman om penge, magt og idoldyrkelse.

Lise Bidstrup er en af de flittigste forfattere i Danmark. Siden hun udgav sin første bog for ni år siden, har hun udgivet ikke færre end 43 bøger. Alene i år er det blevet til fire bøger. Hun har skrevet inden for så forskellige genrer som letlæsningsbøger, fantasy, gys, krimi, voksenromaner og noveller. Kvaliteten er som regel høj. Hun er blevet nomineret til flere priser, uden dog at vinde en af dem endnu. Romanen Idolernes by er andet og selvstændige bind i hendes trilogi, der har forskellige samfundstendenser som tema. I forrige roman, Spillets by, var det realityshows, Bidstrup tog under lup. Denne gang er det idoldyrkelsen, der er emnet.

Bogen handler om Liam, der er rigtig dygtig til at danse. Han lever i et samfund, som minder meget om Hunger Games. Der er forskellige byer, der hver har sin specialitet. Og så er der Idolernes by, Urban Populare, hvor alle de kendte og seje bor. Samfundet er tilsyneladende et demokrati, men reelt bliver alt styret af den magtfulde præsident, der ikke skyr nogen midler for at beholde magten og øge sin rigdom.

Hver uge udkommer der et blad med sladder om alle de kendte, ligesom alle medier stort set kun fokuserer på de kendtes gøren og laden. Liams største drøm er at blive udtaget til den såkaldte »White Night«, hvor man kan kvalificere sig til at blive optaget i Urban Populare. Liams forældre er meget kritiske over for hele idoldyrkelsen og forbyder Liam at deltage i White Night. Liam trodser dem og ender, lidt ved et uheld, med at kvalificere sig og flytte ind i Idolernes by.

Liam bliver et af de største idoler overhovedet. I starten er det virkelig sjovt. Ligegyldigt hvor Liam tager hen, er han elsket af alle. Alle, der er noget, vil tale med ham, og hans eget største kvindelige idol er pludselig interesseret i ham! Hans kalender er fyldt fra tidlig morgen til sen nat, og inden længe begynder trætheden at melde sig.

Det går op for Liam, at han slet ikke bestemmer noget selv. Han forsøger sig med at pjække, men det er ikke en mulighed. I stedet bliver Liam tilbudt en anden løsning af præsidenten. En løsning, som skal give Liam maksimal frihed. Men en mystisk person giver Liam en besked om, at han skal passe på. For præsidenten vil ikke Liam det godt, og der er noget virkelig galt, som han ikke ved.

Med Idolernes by har Lise Bidstrup skrevet en vældig gribende og velkonstrueret roman, som på en vedkommende og aktuel måde formår at behandle emner som kildekritik og personlig stillingtagen.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret