Rumrejse

Cosmo - historien om en mand, hvis hjem forsvandt ned i et hul   af Blendstrup, Jens  
48 sider. 320 kr. Forlaget Carlsen
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Jensen, Helle Vibeke

Billeder. Helle Vibeke Jensen tager os bogstaveligt talt på rundtur i et billedunivers.

Illustratoren Helle Vibeke Jensen er i børnebogscirkler kendt for sine hyppige rejser, der ofte går til Østen. Undervejs tager hun billeder af alt muligt og samler endda til tider skrald eller små interessante dimsedutter op, som vi andre nok bare ville gå forbi, men som i stedet finder vej til hendes lomme. Alle disse interessante sager scanner hun herefter og gør dem siden til kunst i sine særegne billedbøger.

I Cosmo - historien om en mand, hvis hjem forsvandt ned i et hul har hun lokket Jens Blendstrup til at skrive historien, men det er tydeligt, at bogen såvel grafisk som indholdsmæssigt bæres af Helle Vibeke Jensens illustrationer. Selv teksten fremtræder grafisk i Cosmo og er sat op som små afrundede måner eller planeter i firmamentet.

Historien er ganske enkel: Cosmos barnehjem er sunket i et hul, og dermed er alt det, der havde affektionsværdi, forsvundet: »1 sammenklappelig cykel, 1 rød foldekniv, 1 dårligmadpakkefjerner, Otto D-slikket, 1 racerbane, 1 gokart, 1 bamse med et blåt øje.« Det bliver Cosmos opgave at rejse rundt i universet for at tilvejebringe lignende ting samt de genstande, som hans to fastre synes, de mangler.

Cosmo tager af sted med sin trofaste kompagnon, PK, mod universets mange finurlige steder: Møbelplaneten, Dukkeplaneten, De Tabte Handskers Galakse og så fremdeles, indtil Cosmo og PK har fået fyldt deres trailer op med alskens effekter, som med lidt god vilje kan erstatte tabet af alt det, der forsvandt i hullet sammen med hjemmet.

Jens Blendstrups historie kan på ingen måde bruges som tællebog, og man kan heller ikke finde en unik sammenhæng mellem det, der er blevet tabt, og det, der fremskaffes.

Det er med andre ord en vrøvlehistorie med en fin morale: »Det kan godt være, jeg ikke fik det, jeg ledte efter, men jeg fik så meget andet.« For voksne, der er vant til historier med en logisk fremadskridende handling, er det en udfordrende bog, men børn vil nyde det pjankede.

Imens kan de voksne så, helt legalt, synke ned i illustrationerne og forundres over, hvordan Helle Vibeke Jensen kan få askebægre, kontakter, lakridssnørebånd, tobaksæsker og spaghetti til at indgå naturligt i ét og samme billedbogsopslag.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret