Rasende Gyrith

Den grønne ø 3: Hjerteløs   af Finderup, Mette  
370 sider. 200 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Fantasy. Tænk, hvis du så ind i dig selv... og ikke kunne lide, hvad du så!

Med serien Den grønne ø, der i alt er på fire bind, er Mette Finderup for alvor brudt igennem til læserne. I år har hun vundet to priser for sine bøger, og det er med god grund. Den grønne ø handler om den viljestærke vikingedatter, Gyrith, der er af irsk afstamning. Gyrith blev i sidste bind druknet i en offermose og kommer derved ned til de underjordiske væsner i Irland, de såkaldte sjie-folk, hvor hendes egentlige skæbne skal afgøres.

Men intet går helt efter planen, for Gyrith er som ung blevet forbandet af den nordiske kærlighedsgudinde, Freja, så hun ikke kan få børn. Der kører endvidere et trekantsdrama mellem den stille, men solide og trofaste sjie Kelt, der var udset til at være hendes mand, og så den festglade og respektløse sjie, Balder, som Gyrith er dybt forelsket i, og som er den egentlige årsag til, at Gyrith måtte druknes.

De første to bind foregik, mens Gyrith var under 15 år gammel: I det tredje bind er Gyrith blevet en kvinde på 18, og det er derfor nu, hun for alvor træder i karakter. Gyrith er rasende over at blive brugt af sjie-folket, at blive forfulgt af den hævngerrige gudinde Freja, og at andre bestemmer over hendes liv.

Derfor er tredje bind af serien et stort skridt i hendes udvikling. Gyrith tager kampen op mod alt og alle, mens hun rejser gennem Irland sammen med Kelt, der har fået til opgave at dræbe Balder. Undervejs skal de redde Gyriths spinkle bror, Fionne. Imens spekulerer Gyrith som en gal på, hvordan hun skal redde Balders liv, inden Kelt får fat i ham. Men der er store forhindringer på vejen. Freja forfølger Gyrith i skikkelse af en kvindelig kriger, der har forført en hel hær til at følge sig, og snart må Gyrith tage nogle af de sværeste valg i sit liv nogensinde.

Hjerteløs er en virkelig fantastisk historie! Man er helt ked af det, når romanen slutter. Finderup skriver fremragende. Dialogerne falder præcist, konflikterne er godt tegnet op, og alle personer reagerer troværdigt og livagtigt. Den barske handling fornægter sig ikke, tonen er rå, og der er også enkelte scener i bogen, hvor Gyrith elsker med Balder, men disse falder naturligt og har et tydeligt formål i historien, som det ville være synd at afsløre.

Modsat mange andre fantasyhistorier er handlingen ikke spor forudsigelig. Det gør læsningen ekstra frydefuld, for der er overraskelser i vente, efterhånden som Gyrith forandrer sig, og problemerne presser sig på. Den grønne ø er en usædvanlig helstøbt og overlegen fortælling af internationalt format.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret