Hekserier på dybt vand

Den druknede   af Andersen, Kristoffer Jacob  
Forlaget Turbine. 228 sider. 250 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Heksegys. Niks nye papsøster er måske en farlig heks. Hun kan få vand til at koge ved at røre ved det. Og måske er hun også seriemorder.

Nik er flyttet med sin far fra København til provinsbyen Skovløse. Her skal de bo sammen med farens nye kæreste og hendes datter Sofia, som Nik ikke kan døje. Lidt uden for byen, midt i den mørke skov, ligger en klosterruin, hvor der tidligere har boet hekse. En dag falder Sofia i klosterets forheksede bassin. Nik når lige at redde hende op, inden hun drukner, men Sofia er alligevel helt overbevist om, at Nik skubbede hende i. Derfor bliver de endnu mere uvenner efter oplevelsen.

I skolen er Sofias tidligere veninde Josephine begyndt at være rigtig ubehagelig over for Sofia. Dagen efter, at Josephine har været særlig grov over for Sofia, dør Josephine. Tilsyneladende er hun faldet i søvn i badet. Men en af Josephines veninder kan fortælle, at Josephine har set Sofia luske rundt uden for sit hus kort før sin død. Alle er derfor overbevist om, at Sofia på en eller anden måde er skyld i Josephines død. For det virker usandsynligt, at Josephine bare skulle være faldet i søvn i sit badekar.

Samtidig har Sofia opdaget, at hun har fået særlige evner. Hun kan styre vand og blandt andet få vand til at koge bare ved at stikke sin finger i det. Hun kan også hele sår ved hjælp af vand. Måske er det rigtigt, at hun ubevidst er skyld i Josephines død? Kort efter finder Nik en besked om, at han inden længe vil dø. Det står skrevet med vand på tapetet. Herefter er Nik og hans ven Røde sikre på, at Sofia vil gøre det af med Nik.

Da den næste i rækken dør en voldsom og uforklarlig død efter at have truet Sofia, er alle i den lille by efterhånden overbeviste om, at Sofia er skyld i drabene. Flere synes, at de har set Sofia dukke op i forbindelse med mordene, i natkjole, gennemblødt og i en form for trance.

Nik og Røde begynder at undersøge de myter, der knytter sig til klosteret. Måske kan de finde noget, der kan redde Nik, inden Sofia slår til igen. Imens prøver Sofias veninde Sara at hjælpe Sofia med at tæmme sine kræfter. Kristoffer Jacob Andersen er dygtig til at dosere spændingen rigtigt. Historien er virkelig god og opfindsom. Det er ikke sådan lige at gætte, hvordan det hele hænger sammen. Samtidig lader forfatteren på skift Nik og Sofia stå for fortællingen, så du ser historien fra flere sider. Andersen er uddannet skolelærer og har skrevet adskillige bøger, blandt andet Erik Jernhånd og Tupilak. Det er dog den første bog, jeg har læst af ham, men det bliver bestemt ikke den sidste.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret