Kæmp, hvis du vil overleve

Maze Runner 2: Infernoet.   af Dashner, James  
Oversat af Thomas Munkholt. Høst & Søn. 368 sider. 200 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Maze Runner 2. Det bliver kun værre for Thomas og de andre drenge uden for labyrinten.

Første bind af Maze Runner, Labyrinten, handler om en gruppe drenge, der er spærret inde i en labyrint, som skifter form hver nat. Labyrinten er befolket med delvis mekaniske monstre, der dræber, hvis de kan komme til det. Hver måned dukker der en ny dreng op i labyrintens midte, sammen med en bunke mad. Ingen af drengene kan huske noget fra tiden før labyrinten.

Da først Thomas dukker op, og senere pigen Teresa, er det tydeligt, at reglerne er ændret. Nu gælder det om at komme ud af labyrinten. Det går op for alle, at de er en del af et grusomt eksperiment organiseret af en organisation, som hedder Wicked, hvilket betyder ond. Det lykkes for drengene og Teresa at komme ud, dog ikke uden at flere må dø undervejs. Men eksperimentet er langtfra slut.

Andet bind i serien er præcis lige så hæsblæsende actionfokuseret som det første. Uden for labyrinten oplever drengene verdens tilstand: Jorden er lagt øde af den globale opvarmning, og en ækel virus, der forvandler mennesker til en slags zombier, har ramt langt de fleste mennesker. De henvises til en slags ørkenreservater.

I første omgang tror drengene, at de endelig er frie, men de er i virkeligheden stadig fanger. De bliver alle sendt af sted på en tur på godt 150 kilometer hen over et af ørkenreservaterne. På vejen skal de forbi en by, der er fyldt med virusramte mennesker, der vil gøre alt for at dræbe dem.

Som et ekstra krydderi får drengene at vide, at der er en anden gruppe ligesom deres, der består af piger. Pigernes opgave er imidlertid ikke at gennemføre turen, men at dræbe Thomas. Og Teresa, der ellers har været Thomas´ fortrolige, er nu sammen med pigegruppen og den, der skal føre kniven. Infernoet er lige så hektisk som Labyrinten.

I begyndelsen virker det som lidt for meget af det gode. Efterhånden som man kommer lidt ind i historien, bliver det dog mere interessant. Hvor der i første bind var fokus på drengenes evne til at løse gåden om labyrinten, er andet bind helliget det psykologiske spil mellem drengene og mellem Thomas og Teresa. Da handlingen denne gang også bevæger sig uden for labyrinten, bliver historien mindre klaustrofobisk.

Det hjælper dog ikke på, at rammehistorien er temmelig søgt, hvilket gør det vanskeligt at blive helt forblændet af historien. Bogen er, ligesom Labyrinten, blevet filmatiseret og får premiere i biograferne i løbet af efteråret.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret