Monstergod historie

Monster   af Ness, Patrick  
Efter en idé af Siobhan Dowd. På dansk ved Lene Ewald Hesel. Gyldendal. 116 sider. 250 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Kay, Jim

Tvivlsom helt. Conor skal både slås mod et monster, sig selv og sin tidligere bedste ven. Alt sammen fordi hans mor er ved at dø af kræft.

Monster er en helt fantastisk historie om den 13-årige Conor, der bor alene med sin mor i en lille engelsk by. Conors mor har kræft og får kemo, og Conor må derfor klare det meste selv. Conors far bor i USA med sin anden kone. Conor og han taler sammen over Skype hver tredje uge. Den eneste, der er i nærheden og kan hjælpe, er Conors mormor. Men hende kan Conor ikke fordrage: »Conors mormor gik med skræddersyede spadseredragter, farvede sit hår, så der ikke var afslørende grå hårstrå [...] Hun skrev aldrig fødselsdagsbreve, men sendte en e-mail, skændtes med tjenere om vinkortet og havde stadig et arbejde.« Skolen er det rene mareridt. I det øjeblik, Conors bedste ven Harry får at vide, at Conors mor er kræftsyg, begynder alle at opføre sig anderledes over for ham. Lige pludselig er der ingen, der vil tale med ham, og Harry begynder at mobbe ham. Hver nat har Conor mareridt. Det er noget med nogle hænder, som glider ud af hans greb.

Da bogen starter, har Conor fået besøg, selv om det er midt om natten. Et monster i skikkelse af et kæmpe takstræ beder ham om at komme ud af huset. Conor er ikke bange for at dø: Han råber ad monsteret og truer det, men monsteret vil ham ikke ondt: »Det er ikke mig, der vil have noget af dig, Conor O´Malley, sagde det. Det er dig, der vil have noget af mig.« Monsteret fortæller i løbet af bogen tre meget forskellige historier. Historierne er ikke nemme at blive klog på. De slutter hverken lykkeligt eller ulykkeligt. Og heltene er til tider mere onde end gode.

Sideløbende med historierne følger vi Conors dagligdag. Moren bliver mere og mere syg, Harry mere ondskabsfuld og mormoren vildt irriterende. Til sidst dukker faren op, og så aner man, at moren ikke har langt igen. Faren er tydeligvis ikke særlig indstillet på at tage sig af sin søn. I Conor vokser raseriet. Han føler sig usynlig. Han bliver tilgivet hvad som helst, fordi hans mor er dødssyg. Selv da Conor i raseri slår Harry halvt fordærvet, så han må på hospitalet, bliver Conor ikke straffet, selv om han ifølge reglerne bør få minimum en uges karantæne.

Da vi når til bogens slutning, skal Conor fortælle monsteret sin historie. Den gør ondt, men sætter samtidig monsterets tre andre fortællinger i perspektiv. Monster er baseret på en idé af forfatteren Siobhan Dowd, der døde af kræft, inden hun kunne få historien skrevet. Patrick Ness tog hendes idé til sig og lod den vokse. Monster er en uhyggelig, dyb og rørende historie om at være menneske. Hvis du kun skal læse en bog i år, så lad det være denne.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret