På bar bund

Drengen, der mistede hukommelsen   af Onkeli, Kreetta  
Oversat fra finsk af Siri Nordborg Møller. Turbine. 164 sider. 250 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Hukommelse. Morsom roman om en dreng, der mister hukommelsen og skal klare sig selv i Helsinki.

Efter et stort grineflip mister en 12-årig dreng pludselig sin hukommelse. Han gætter på, at han hedder Arto, fordi han i sin lomme finder en seddel, hvorpå der står: »Arto, kom hjem klokken fem. Vi skal have jordbæris til dessert! Knus mor.« Arto bor i Helsinki i Finland, og det er heldigvis sommer og varmt. Arto kunne selvfølgelig gå hen til politiet og spørge om hjælp, men på den anden side kunne han også gå lidt rundt og se, om ikke han kan genkende en bygning eller en bydel. Arto går ikke særlig langt, før han møder drengen Kimo, der prøver at lokke ham med til en restaurant, hvor de kan spise. Arto har ingen penge, men Kimo siger, at det er en buffet, og tjenerne har så travlt, at de ikke vil lægge mærke til drengene.

Normalt er Arto formentlig en god og lovlydig dreng. Men når man pludselig står i en by, helt alene, sulten og uden en krone på lommen, så er situationen en anden. Arto tager med, og han og Kimo bliver rigtig gode venner, efter at det lykkes dem at løbe fra regningen.

Kreetta Onkelis roman er utrolig morsom og samtidig meget tænksom. Arto skal genopfinde sig selv og må klare sig ved at finde ud af, hvem han kan stole på, og hvordan han skal slippe ud af vanskelige situationer. Og dem er der mange af, for det er ikke drengene fra de bedste hjem, der gider at stoppe uopfordret op for at hjælpe en hjemløs dreng.

Arto lærer noget om sig selv gennem de forskellige udfordringer, han møder undervejs. Han er ret ferm til at improvisere og finde løsninger på konflikter under opsejling. Han ved godt, at der et eller andet sted er nogle forældre, der er bekymret for ham, og at han måske bør gå til politiet og melde sig. Men der er hele tiden noget, der kommer i vejen: Så skal han lige hjælpe Kimo med noget, og så skal han passe Gubbens hund, fordi Gubben kommer på hospitalet. Arto får indimellem lidt minder tilbage, men ikke nok til, at han kan finde hjem.

Til sidst lykkes det Arto at komme hjem, men romanen slutter heldigvis ikke her. Der er mange ender, der skal bindes sammen, ikke mindst årsagen til hukommelsestabet og hvordan Arto ender med at håndtere den store hemmelighed om Kimo, som han har fået fortalt. Kreetta Onkeli vandt den prestigefyldte Finlandia Junior-pris for bogen, og det med rette. Man føler sig helt opstemt efter endt læsning og fuld af lyst til at gå ud og genopdage verden og dens mange muligheder.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret