Ravsmykkets magi

Pigen fra havet 1 og 2 (Ravmedaljonen og Tågeskjoldet)   af Jørgensen, Bodil El  
Gyldendal. 160 og 120 sider. 130 kr. pr. stk.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Fantasy til havs. Pigen Svada skal finde sig i meget - indtil hun tager skeen i den anden hånd.

Pigen Svada er en forældreløs stakkel. I cirka ti år har hun boet i en lillebitte landsby ved kysten hos enken Marta, der fandt hende på stranden en tidlig morgen for længe side og først troede, at hun var en død sælunge.

Men landsbyen er fuld af overtro og besynderlige regler. Børn må ikke bade i havet, piger må ikke have løst hår eller se sig i spejlet, og man må slet ikke synge. Enkelte i landsbyen tror, at Svada er en havheks. Hvordan skulle et treårs barn ellers overleve i det iskolde vand så længe? De venter kun på en undskyldning for at få lov til at kaste hende i havet igen. Derfor skal Svada finde sig i meget for ikke at blive stødt ud.

Pigen fra havet handler først og fremmest om at turde at tage ansvar for sit liv. Det kræver, at man er klar til at mærke efter, hvad der føles rigtigt, og tage beslutninger ud fra det. Man skal lære at stole på sig selv og være principfast, også når alle andre råder én til at gøre det modsatte.

Da Svada blev fundet, havde hun et ravsmykke med sig. Det har hun fået af sin far, er hun ret sikker på. Det viser sig, at ravsmykket rummer en magi, som ingen forstår. Ved et tilfælde lægger et skib til landsbyen for at proviantere, og det ændrer Svadas liv for altid. Landsbyen opdager, at ravsmykket er magisk, og beslutter sig for, at hun skal smides i havet. Men Svada bliver reddet på mystisk vis og samles op af skibets ejer, en videnskabsmand og eventyrer kaldet Doktor Marin.

I seriens andet bind befinder Svada sig på skibet på vej til et sted, hvor der ligger en forbandet tåge over havet. Måske har tågen en forbindelse til ravsmykket. Samtidig opsøger Svada oplysninger, der kan afklare, hvem hendes familie er, og hvad der er sket med dem.

Bodil El Jørgensen er en virkelig velskrivende forfatter. Hun har tidligere skrevet de meget muntre bøger om den gale heksejæger Pæremadsen og en krimiserie med pigen Esme og hendes fætter Igor i hovedrollerne. Det var bøger med spænding, men også en god del humor.

Pigen fra havet fænger med det samme. Hovedpersonen Svada er en viljestærk og modig pige, som man gerne vil lære bedre at kende, og historien holder godt fokus på plottet. Jeg glæder mig allerede til at læse de næste bind i serien.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret