Uhygge på herregården

Natulv   af Eken, Cecilie  
Høst & Søn. 112 sider. 200 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Krimigys. Nethe får tjeneste på herregården Klintehuus. Men noget lurer i mørket. Og det har skarpe tænder.

Cecilie Ekens Natulv er en krimigyser, der foregår i 1800-tallet. Nethe er en ung, forældreløs pige på 14-15 år, der bor hos sin tante Ada. Pengene er små, og Ada vil af med Nethe hurtigst muligt. Det lykkes for Ada at få afsat Nethe som barnepige til fruen på Klintehuus, det fineste sted i sognet. Nethe ved, at der går rygter om Den Grå på Klintehuus og omegn: »Det dyr, som de siger, lister rundt for tiden og tager får og høns, ødelægger hegn og låger og kradser på porte og døre.« Der bor ikke mange mennesker på herregården, og den er præget af forfald. Tiderne er ikke så gode, som de var engang.

Madam Søby står for alt det praktiske i huset sammen med sin lettere retarderede datter, Edith. Ras sørger for hestene, jagten og det praktiske udenfor. Derudover er der kun herskabet: Direktør Vilhelm Huuntsted, hans hustru, Kamma, deres lille søn Harald og direktørens voksne søn Dagfred, som han fik med sin tidligere kone. Dagfred er nogenlunde jævnaldrende med Nethe.

Hans navn passer ikke ret godt til ham, for han bringer alt andet end fred med sig. Han er ondskabsfuld, hader sin stedmor og er overbevist om, at hun er en heks. Cecilie Eken skriver fantastisk godt. I sin tidligere serie Det levende sværd brugte hun nærmest sproget som en rekvisit. I starten brugte hovedpersonen kun enkle sætninger, men i senere bøger fik hun udvidet sit sprog, efterhånden som hun lærte at omgås andet end våben. Derfor er det virkelig en fornøjelse at læse Natulv, der med sit enkle, men alligevel præcise sprog er i stand til at mane hele malerier frem hos læseren.

I Natulv kommer der en særlig dynamik i forholdet mellem Nethe og Dagfred. Nethe er aldrig tryg i Dagfreds nærvær, for han er voldelig og uberegnelig, men rummer samtidig en omsorgsfuld side. Forholdet mellem direktøren og hustruen er ikke helt godt, og Dagfreds had mod Kamma gør opholdet i herregården svært. Snart begynder der at ske voldsomme ting i og omkring Klintehuus, og tingene tager en helt ny drejning, da Ras´ hund, Smut, findes død. Den er tilsyneladende blevet angrebet af et stort dyr med temmelig skarpe tænder.

Eken balancerer fint historien mellem Nethes sårbarhed, Dagfreds uforudsigelighed og uhyggen i og uden for herregården. Historien slår sving undervejs, og man kan ikke gætte slutningen. Romanen er halvt psykologisk thriller og halvt gyser. En god bog til de lange, mørke vinteraftener. Eller til at læse op omkring bålet ved nattetide.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret