Forældrefri dag

Med benene på nakken   af Svingen, Arne  
På dansk ved Susanne Vebel. ABC Forlag. 152 sider. 230 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

På flugt. Helt fantastisk historie om drengen Eirik, der er tvunget på en rejse, han ikke forstår.

Arne Svingens bog om drengen Eirik bliver vi som læsere med det samme kastet ud i samme usikkerhed, som hovedpersonen befinder sig i. Drengen Eirik sidder med sin far i et tog på vej gennem Europa. Det er tydeligt, at de er på flugt. Men der er noget, der ikke hænger sammen.

Faren kalder Eirik for Johnny og har tilsyneladende ingen plan for, hvor de skal hen. Eirik kan ikke flygte, for han sidder i kørestol, og han ved egentlig heller ikke selv, hvad han helst vil.

De ender i Berlin og flytter ind i en lejlighed, der lugter mærkeligt, fordi der har ligget en død mand i lang tid og rådnet, før de lejede den. Man kan se en bule i gulvet, hvor den døde har ligget. Faren må stjæle for at skaffe mad og forsvinder indimellem. Tit kommer han fuldstændig forslået hjem.

I mellemtiden må Eirik klare sig så godt, som han nu kan.

Han fordriver tiden med at læse Mary Shelleys bog fra 1812 om monstret Frankenstein og tænke over livet. Der er nogle paralleller mellem Frankenstein og Eirik, som romanen spiller på, men uden at disse referencer bliver fremhævet særligt.

Heldigvis bliver Eirik venner med de jævnaldrende nabobørn Sandra og Heinz. De er ikke bekymrede for Eiriks handikap og tager ham med som målmand i de fodboldkampe, som nabolagets børn altid har om eftermiddagen. En dag får han ovenikøbet lov til at tage med dem i skole.

Efterhånden tilspidses situationen dog så meget, at det er tydeligt, at Eirik har brug for hjælp. Faren forsvinder en nat og vender tilbage med en brækket arm og hævet øjenbryn, og det tyske politi har fået færten af dem og endevender den lejlighed, de bor i. Da det ser værst ud, beslutter Sandra, Heinz og Eirik sig for at tage en forældrefri dag. En »no-parent-day«, som Eirik kalder det. Det bliver et helt lille eventyr, der i virkeligheden ikke fylder så meget i bogen, men som virkelig er med til at runde historien af på en smuk måde.

Arne Svingen skriver fantastisk, og Susanne Vebel har fået oversættelsen til at klinge på dansk, så det er en fryd. Med benene på nakken er en virkelig gribende fortælling. Den fortæller historien uden dikkedarer og føleri. Forfatteren er en sand mester i antydninger, så hver eneste side fortæller en masse mellem linjerne. Billeder og underforståede hentydninger farer konstant rundt i ens tanker under læsningen. Jeg glemte tid og sted, mens jeg læste, og er ikke bleg for at tilstå, at jeg var helt i tårer, da jeg nåede frem til bogens sidste side. Det er meget længe siden, jeg har læst en så helstøbt bog.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret