Fugleskrig i storbyen

Kragetaleren   af Grey, Jacob  
På dansk ved Elisabeth Kiertzner. Forlaget Gyldendal. 293 sider. 200 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián
Vildvæsner 1: Kragetaleren.   af Grey, Jakob  
På dansk ved Elisabeth Kiertzner. Forlaget Gyldendal. 293 sider. 200 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Kra kra 13-årige Caw kan tale med krager. Han er hovedpersonen i en mørk fantasyhistorie om svigt, mod og ære.

Umiddelbart var jeg ikke videre begejstret, da jeg så Jakob Greys historie om vildvæsner ligge på mit bord. Det er ikke længe siden, Lene Kaaberbøl udgav sin glimrende serie om vildheksen Clara, der kan tale med dyrene og blive ét med dem. Men efter ganske kort tid måtte jeg overgive mig.

Det er rigtigt, at både Lene Kaaberbøls vildheks Clara og Jakob Greys 13-årige vildvæsen Caw kan tale med dyrene. Men der er en væsentlig forskel. Caw tilhøreren slægt af vildvæsner, som kun taler med krager.

På samme måde findes der slægter, der taler med edderkopper, hunde, ræve, mus, egern og så videre. En anden væsentlig forskel er også, at Clara bor med sin mor og går i en almindelig skole, når hun ikke lige er ude at redde verden. Caw derimod er forældreløs og helt alene. Han har bogstavelig talt bygget sig en rede i toppen af et træ i den forfaldne storbys park, som ligger lige ved siden af et stort fængsel. Craw kan hverken læse eller skrive, og han lever fra hånden til munden.

De krager, der følger ham overalt, hjælper ham med at skaffe mad og tøj.

Som man næsten kan høre, er tonen i historien mørk. Historien tager fart en dag, hvor det lykkes tre farlige fanger at flygte fra fængslet. Caw redder fængselsinspektøren og hans datter, Lydia, fra at blive dræbt, men afslører samtidig sin eksistens. Pludselig er han eftersøgt.

Det viser sig, at de undslupne fanger er ude på at dræbe fængselsinspektøren og hans familie. Caw opdager, at de tre fanger også er vildvæsner, og de vil hente den farlige spindemand fra dødsriget for at kunne overtage magten. Caw må derfor slå sig sammen med andre vildvæsner for at bekæmpe det onde og redde byen.

Jakob Grey skriver lige så mørkt flydende som tjære. Når man først er filtret ind i historien, er det svært at slippe den igen.

Det er en voldsom og grusom historie, vi præsenteres for. Samtidig holder forfatteren en fin balance mellem Caws skrøbelige indre og hans komplicerede forhold til Lydia over for den actionfyldte historie.

Forfatteren har et utrolig godt greb om historien og forstår at formidle den effektivt.

Oversættelsen er god, og tonen i romanen kommer fint frem og evner at vække billeder og følelser hos læseren, så man føler sig engageret og involveret. Så jeg måtte droppe mine forbehold og glæder mig nu til at læse fortsættelsen af trilogien.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret