En forelsket kværulant

Kærlighed og kaos - og kunsten at være negativ   af Svingen, Arne  
Oversat fra norsk efter »Primitive pungdyr« af Susanne Vebel. 258 sider. 280 kr. ABC Forlag.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Negativitet. Morsom ungdomsroman om forelskelse og kunsten at være negativ.

Ungdomsbøger er ofte befolket med tvivlende, kejtede unge, der prøver at finde ud af, hvem de selv er.

Den norske forfatter Arne Svingen har gjort en velvalgt undtagelse med bogen Kærlighed og kaos - og kunsten at være negativ, hvor Rikard, kaldet Dick, har besluttet sig for at være verdensmester i negativitet.

Romanens 15-årige hovedperson er vanvittig dygtig til at skabe dårlig stemning og gøre folk sure, hvor han end færdes. Dick mener, at denne evne må kunne forfines og gøres til en kunstart: »Det er ikke nok at lire mavesure kommentarer af sig i tide og utide.

Argumenterne skal gå rent ind. Gøre omgivelserne grå og triste. Få planter til at dø. Give folk mavepine.« Dick er en kvik fætter, og han er skarp til at argumentere. Desuden mangler han evnen til at skamme sig over noget pinligt.

Det gør ham reelt til et frygtløst menneske, for han er ikke længere bange for at være til grin eller falde ved siden af.

Hans bedste ven, klassekammeraten Jønne, er derimod en standardteenager, der slet ikke fatter, at Dick er, som han er. Jønne er begavet med al den tvivl og usikkerhed, der er adelsmærket for mange 15-årige, og de to karakterer giver romanen en kontrastfyldt duo med dynamik.

Dynamikken bliver endnu mere munter, da Dick møder den jævnaldrende pige Vilde til en fest og bliver forelsket i hende. Hun er et meget positivt menneske, hvilket kan komme til at kollidere med Dicks rekordforsøg. Det viser sig til gengæld, at Jønne er forelsket i sin klasselærer.

Mens Dick prøver at imponere Vilde ved at være på tværs, læser Jønne en oldgammel bog om takt og tone, så han kan imponere den 30-årige lærerinde med sin høviskhed.

Nemt er det ikke for de to, for Vilde har allerede en kæreste, og sandsynligheden for, at Dicks og Jønnes klasselærer vil kaste sig ud i en affære med den usikre Jønne, er næppe stor.

De to drenge har hver især en plan for, hvordan de skal overkomme problemerne og få overtalt Vilde og lærerinden til at sige ja.

Som læser kan man sagtens forudsige, at deres strategi vil ende galt, men som bekendt fordrer desperate situationer mindst lige så desperate løsninger.

Og hold da op, hvor er det godt nok sjovt, når drengene ufortrødent gennemfører deres projekt, delvist tvunget af de omstændigheder, de selv har skabt. På mange måder svarer Dick og Jønnes metoder lidt til at starte en lavine, for det er yderst vanskeligt at standse eller omgøre tingene undervejs. Arne Svingen gør dog fadæserne tilpas sofistikerede til, at man virkelig nyder bogen uden at krumme tæer, og det lykkes ham endda at afrunde sagerne rimelig elegant og originalt.

Arne Svingen har skrevet flere romaner for voksne og en del ungdomsbøger. 24 af hans bøger er oversat til dansk. Kærlighed og kaos er en lidt atypisk bog i forfatterskabet, hvor de fleste værker handler om alvorligere emner. Til gengæld kan man i denne bog mærke forfatterens entusiasme og glæde ved at slå sig løs.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret