Bøller og biller

Billedronningen   af Leonard, M. G.  
Oversat af Kim Langer. Carlsen. 312 sider. 299,95 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Insektkrimi. Skurken Lucretia Cutter har skabt sig en billehær, og nu er det op til tre børn at stoppe hende. Men opgaven er svær, for hun jager dem med både...

Forskeren Lucretia Cutter har skabt genmodificerede biller, der adlyder hendes mindste ordrer. Hun er endda begyndt at forvandle sig selv til en kæmpe billedronning. Oprindeligt forskede hun i billers DNA sammen med drengen Darkus´ far. Men de to blev uvenner, og i det første bind af M. G. Leonards trilogi, Billedrengen, havde Lucretia bortført Darkus´ far for at tvinge ham til at hjælpe sig med sine onde planer. Det lykkedes mod alle odds Darkus at befri sin far fra Lucretias fængsel med hjælp fra en masse intelligente biller, som gjorde oprør mod Lucretia. Og så fik han afgørende assistance fra Lucretias datter, Novak.

I andet bind, Billedronningen, er Lucretia igen på banen. Denne gang planlægger hun noget spektakulært til årets filmprisuddeling i Hollywood. Darkus og hans to venner, Virginia og Bertolt, rejser derfor til Hollywood sammen med Darkus´ onkel Max og Bertolts mor. Sammen håber de, at de kan forhindre den katastrofe, som Lucretia har planlagt.

Tingene bliver ikke mindre komplicerede af, at Darkus´ far på forunderlig vis har ladet sig overtale til frivilligt at arbejde sammen med Lucretia igen, og at Lucretias datter også spiller en vigtig rolle i planen.

Der er virkelig mange ting at holde styr på i Billedronningen. De tre børns chancer er virkelig ikke gode. Ikke alene jages de af Lucretias menneskelige håndlangere, men hendes hær af giftige gule mariehøns leder også efter dem. Døden lurer på hvert gadehjørne, og børnene står ret så alene med ansvaret for at redde verden fra Lucretias vanvid.

Det er bogens styrke og svaghed på samme tid. Det er stærkt, fordi handlingen er original og opfindsom. Det er ikke nemt at finde løsninger, som gør det muligt for de tre børn at klare ærterne. Svagheden ligger i, at den meget spektakulære handling bliver lidt for meget af det gode. For eksempel når Lucretia bare kan bestikke sig ud af alle problemerne med myndigheder og filmkritikere. Men okay, man kan selvfølgelig ikke forlange, at en bog med tænkende biller i hovedrollen på nogen måde skal levere en virkelighedstro handling.

Men med lidt for mange bekvemme forfatterløsninger bliver Lucretia en tand for utroværdig som skurk. Lidt mindre offentlig glamour til Lucretia ville have gjort hende endnu mere uhyggelig.

Men pyt, for historien er velskrevet og handlingen fængslende. Kim Langer, der selv er en habil forfatter, har oversat den engelske tekst mundret og livligt. Tredje bind, der forhåbentlig udkommer inden for en overskuelig fremtid, foregår i den brasilianske amazonjungle, langt fra projektørlys. Der er lagt op til en spændende og veldrejet slutning på trilogien om Billedrengen.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret