Se London med ubåd

Krystalskibet   af Bødker, Benni  
Alvilda. 243 sider. 250 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Bregnhøi, Ramus

Fremtidskrimi. En klatretyv i en ubåd, på jagt efter seks krystaller... Det er startskuddet til en vild og hæsblæsende historie.

Krystalskibet er en fremtidskrimi, skrevet af gysermesteren Benni Bødker. Den handler om den unge Kajsa og hendes ven Isak, der er tyveknægte og bor i en rusten ubåd. Isak er omtrent lige så gammel som Kajsa og ret ferm til mekanik. Han har formået at reparere ubåden tilstrækkeligt til, at den kan sejle korte ture og dykke, når det er nødvendigt at gå i skjul. De lever i fremtidens London, hvor det meste af byen er oversvømmet, og der er kamp om maden. Kajsa er den dygtigste klatretyv i London, og forbryderkongen Sandokan har givet hende den opgave at stjæle seks krystaller.

Bogen fanger læseren med det samme, for den starter med, at Kajsa er i færd med at snige sig ind i et af velhaverkvarterets velbevogtede tårne for at stjæle krystallerne.

Det lykkes hende på et hængende hår at undslippe vagternes kugler med stenene i tasken, men derved er Kajsas problemer kun lige begyndt. Det viser sig, at der kun er fire sten i den æske, hun har snuppet fra de riges pengeskab. Sandokan sværger at dræbe hende og Isak, hvis hun ikke dukker op med de sidste to, inden der er gået tre dage.

Kajsa aner, at der er lusk med i spillet, men har ikke andet valg end at begynde en eftersøgning i Londons mere skumle kvarterer for at finde de sidste to sten.

Sandokans ry som morder er kendt af alle. Han er skånselsløs og tåler ingen modsigelse.

Takket være Kajsas og Isaks mission får man som læser en spændende og livlig rundtur i Londons undergrund. Kajsa og Isak må have hjælp fra alskens lyssky elementer og må dykke ned i den oversvømmede »Underground« og besøge nogle af Londons seværdigheder, såsom Skt.

Pauls Cathedral og The Globe. Det ville dog være synd at kalde bogen en turistguide. Der er ikke meget, der ligner sig selv. Efterhånden som historien udvikler sig, bliver det klart, at Sandokan har en djævelsk plan, og det bliver hurtigt et spørgsmål om liv eller død for hele byen at få ham stoppet.

Rasmus Bregnhøi har lavet vignetter til hvert kapitel og sort-hvide illustrationer, som ganske flot fanger stemningen i en fremtid, som vi må håbe, aldrig bliver til virkelighed.

Flere og flere af nutidens bøger bruger klimakrisen som baggrund for deres historier. Der er ikke meget håb for verden at hente i disse fortællinger, men som kulisse giver en klimakatastrofe et megapraktisk udgangspunkt, som giver albuerum til, at ret så seje unge helte kan klare ærterne uden voksenindblanding.

Som læser vil du hurtigt komme til at holde af den umanerligt modige Kajsa og den generte, men teknisk kyndige Isak.

Det er ikke, fordi børnene udvikler sig voldsomt i løbet af historien, men Bødker forstår at skrue en historie sammen, så man er klistret til siderne fra start til slut. Historien er ikke mere kompliceret, end at du sagtens kan læse den højt for små søskende, der kun lige har lært at læse, hvis I vil dele oplevelsen.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret