Skurke, skiderikker og skønne prinsesser

Slædehundene hyler   af Blay, Charlotte  
208 sider, 229 kr. Gyldendal.
Anmelder: Arguimbau, Damián
Snotaben og andre forklaringer   af Rasmussen, Bent  
101 sider, 229 kr. Høst & Søn.
Illustrator: Seeberg, Ursula / Anmelder: Arguimbau, Damián

Eventyr. Sproglige røverhistorier og grønlandsk natur

Bent Rasmussen er i ualmindelig godt humør i sin nye oplæsningsbog, ”Snotaben og andre forklaringer” med undertitlen ”Syv historier om skurke, skiderikker og skønne prinsesser”. Her giver Bent Rasmussen os sit bud på, hvor besynderlige ord som snotabe, buksetrold, plageånd, dødbider, spøgefugl, platugle og Kong Gulerod stammer fra. Han hjælpes godt på vej af Ursula Seebergs stærke og livskraftige sort/hvide tegninger. Alle historierne starter med et ”Der var engang, da man ikke kendte til ordet …”, og så fortsætter de ellers derudaf i bedst eventyrstil, med et blink i øjet og ganske mange sjove beskrivelser, som den om dødbideren, hvis mund ”var lige så fuld af rådne tænder, som den var fuld af forbandelser, men selv om tænderne var sorte og svage at se til, sad de så fast i kæften på ham, at han kunne bide en blyant midt over, uden at det knasede.” Man kender ellers Bent Rasmussen fra den mere seriøse side, men det morsomme og lidt gale klæder ham, for sprogligt giver han sig tid til at kæle for detaljerne og skænke os billeder og historier, der er helt ubetalelige. Nogle af historierne er naturligvis mere underholdende end andre, de bedste finder man især når forfatteren mænger sig blandt enfoldige bønder, som han gør i eventyret om Kong Gulerod og i den om Buksetroldene. Der er bestemt grund til at håbe på flere eventyr fra hans hånd. Eventyr, der helt sikkert vil egne sig til eventyrsultne voksne og børn fra de 6-7 år.

Korte eventyr, dog uden den sproglige finesse, som Bent Rasmussen tilbyder, kan man også sine steder finde i ”Slædehundene hyler”, som Charlotte Blay netop har udgivet. Hun har, siden hun debuterede i 1970, skrevet et utal af bøger, især fra sine mange rejser. Mange vil kende enkelte af Charlotte Blays tekster, for hun var en flittig leverandør til Poul Kjøller i mange år (fx sangen Jeg har en rokketand). ”Slædehundene hyler” er egentlig en ungdomsroman om den grønlandske pige, Nanavina, der efter et år i Danmark hos sin nygifte far tager tilbage til Grønland på ferie. Her er hendes bror forsvundet i de grønlandske fjelde under dramatiske omstændigheder, og hun mistænker broderens bedste ven, Norsaq, for at være skyld i hendes brors formodede død. Det er lidt af et problem for Nanavina, for hun er ikke fri for at være lidt forelsket i Norsaq. For at gøre ondt værre er hendes mor flyttet sammen med en af byens nu afalkoholiserede mænd. Med dette udgangspunkt lykkes det Charlotte Blay at servere en spændende historie med personer og omgivelser, der strutter af liv og ægthed. Undervejs får læseren en række grønlandske sagn genfortalt af Nanavinas bedstefar og oplevet såvel sæl- som isbjørnefangst. Det er en livsbekræftende bog, der giver et utvungent indblik i den grønlandske natur, og det grønlandske folks levevis og traditioner uden på noget tidspunkt at give køb på historien og dets omdrejningspunkt.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret