Hårdtpumpet roman

Ud og vende   af Helle, Merete Pryds  
124 sider.166,25 kr. Dansklærerforeningen
Anmelder: Arguimbau, Damián

Ungdomsbog. Merete Pryds Helle på stoffer i ny ungdomsroman.

Merete Pryds Helle har skrevet fremragende litterært filosofiske romaner, essays, radiospil, børnebøger og sågar en krimi sammen med sin mand, Morten Søndergaard, under pseudonymet Liv Mørk.

I Ud og vende har hun kastet sig over ungdomsbogen.

Bogen er en del af serien Frit for Fantasi, hvis formål er at sætte den litterære kvalitet på dagsordenen og give input til litteraturundervisningen i de ældste klasser og gymnasiet. Det er der hyppigt kommet noget spændende ud af, herunder Jane Tellers Intet, der er gået hen og blevet noget af en moderne ungdomsklassiker.

Ud og vende handler om den 15-årige Sofie, som er datter af såkaldt ressourcestærke forældre. Moren er departementschef i Justitsministeriet og faren jurist andetsteds.

En dag skal de skilles. Moren, der er temmelig alvorlig og korrekt af natur, bliver kæreste med en juristkollega, der om muligt er mere kedsommelig end hende. Han flytter ind hos moren og Sofie sammen med sin vanskelige datter Maja, der er jævnaldrende med Sofie.

Hun sladrer om alt det, Sofie laver, og spiller høj, rædsom musik, så Sofie ikke kan finde fred derhjemme. Faren flytter sammen med den kunstnerisk anlagte Tilde, ikke langt fra moren. Sammen med Tilde får han et tvillingepar, som Sofie er vældig glad for. Sofie er dog langtfra tilfreds med situationen derhjemme, hvor alle går hinanden på nerverne.

Rigtig morsomt bliver det den dag, Sofie og Maja skal holde fælles 15-års fødselsdag, og begges papforældre og rigtige mor og far skal dele fødselsdagskagen. Majas mor, der er psykolog, holder ikke følelserne for sig selv, så kagen ender i ansigtet på Majas far, Sofies far må trøste Sofies mor, hvorpå farens nye kæreste, Tilde, bliver rasende og går. Man skal passe på at forcere familieidyllen frem! Men Sofies situation gør, at hun bliver et nemt offer den dag, hun får tilbudt kokain.

Stoffet får hende til at glemme de hjemlige problemer og inden længe er hun dybt afhængig af det hvide stof. Pryds Helle beskriver med kort og koncis prosa Sofies deroute, så man bliver bjergtaget og forfærdet på én og samme tid. Handlingen føles en smule for skabelonagtig til, at bogen er helt vellykket.

Hvis nu Pryds Helle havde fokuseret på enten familielivet eller misbruget ville det have givet mere plads til, at andre end Sofie selv føltes levende. Som romanen fremstår nu, er den effektiv på den der hårdtpumpede måde, der virker så pokkers overbevisende ved første blik, men som viser sine begrænsninger, når man går den efter i sømmene.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret