Hjælp, min mor forstår mig ikke!

Game On 1: Hævnen er sjød. Game On 2: Nabohjælp.   af Hansen, Frederik  
Carlsen. 160 sider.per bog. 99,95 kr. for den første og 149,95 kr. for den anden.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Medforfatter: Nederland, Andreas

Computerspil. MegaMonkey, Major Powers og mange flere spilfigurer dukker op hos Lucas i to bøger, der er sjove og nemme at læse.

Lucas er gamer og ved intet bedre end at spille. Han er virkelig en mester og kan klare alle spillenes lede bosser bedre end nogen anden.

Hans mor er sådan en rigtig irriterende type, der altid er bekymret og tror på alt, hvad hun læser i damebladene. Der har hun blandt andet læst, at computerspil gør børn til autister, og at strålingen fra mobilen rister hjernecellerne. Derfor må Lucas næsten ikke spille. Han skal også aflevere sin mobil, når han kommer hjem.

Det skal faren også. Han er den fraværende type, der overhovedet ikke lytter og bare siger: »Selvfølgelig, skat,« når moren spørger om noget. Ingen tvivl om, at det er moren, der bestemmer derhjemme. Måske er det derfor, at faren altid arbejder sent, og Lucas gemmer sig på sit værelse, når han kan.

En dag mens han spiller, brænder computeren sammen, samtidig med at fire spilfigurer dukker op på hans værelse i levende live. Der er MegaMonkey, en stor, bananædende abe, Major Powers, som er en meget gammeldags og selvglad general, hans datter, Pixie, og JumpKidd, der stammer og er programmeret på en måde, så han kun kan løbe én vej. De lever i Server City, hvor alle spilfigurer har hjemme, og har brugt Lucas´ computer som en slags portal.

I første bind dukker en anden af spilfigurerne, nemlig Skyggemonstret, op i vores verden med en Smartbombe, der skal ødelægge en fabrik, som producerer ny teknologi. Vores fire figurer skal med Lucas´ hjælp redde fabrikken og samtidig få sig selv og Skyggemonstret tilbage i Server City. Det bliver en munter tur og mere spændende, end Lucas egentlig havde ønsket sig.

I andet bind bliver det mere alvorligt, for her dukker en dræberbi op fra et spil og vil dræbe Lucas. Igen må han tilkalde sine fire spilvenner fra Server City med hjælp fra sin ekstremt nørdede nabo.

Frederik Hansen og Andreas Nederlands historier er hverken opfindsomme eller dybsindige. De minder blandt andet om filmen Wreck-It Ralph, der faktisk er baseret på et computerspil. I Wreck-It Ralph har en spilfigur også hacket et spil og ønsker total magt over det.

I filmen Spy Kids: Game Over lander rigtige mennesker også i et spilunivers, og andre gange er det fiktive figurer fra film, der dukker op hos os, for eksempel i filmen Den sidste actionhelt. Mest ekstremt er det i filmen Hvem snørede Roger Rabbit?, hvor karakterer fra tegnefilm og rigtige mennesker lever side om side. I Game On-bøgerne er der smurt et godt lag humor hen over den lidt tynde historie.

Bøgerne er lette at læse, men ikke rigtige letlæsningsbøger. Sproget flyder ubesværet, og forfatterne har tydeligvis godt styr på både ældre spil og mere moderne tekniske gamerudtryk, hvilket gør samtalerne troværdige. Mikkel Straarup Møller har lavet enkelte sort-hvide illustrationer, og min favorit er den med den vildt mærkelige nabo. Så forstår man godt, hvorfor Lucas tror, at naboen er morder og børnelokker. Han ser vildt usund og temmelig farlig ud. Bøgerne udgiver sig ikke for at være andet end pjank og ballade, og det klarer de fint.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret