Den næstbedste forfatter

Publiceret i Weekendavisen

50 år. Dennis Jürgensen har siden sin debut fået børn og unge til at grine, græde og gyse.

NI ud af ti børn ved, hvem Dennis Jürgensen er. I en undersøgelse for ti år siden blev han af de 9- 12-årige kåret som den næstbedste forfatter efter Astrid Lindgren, og hans bøger er gennem tiderne ikke blevet mindre populære.

Både i 2005 og 2007 vandt han DR´s Orla pris, prisen for årets bedste børnebog, der udvælges gennem afstemninger foretaget af børn. Men det var ikke mindst hans debutbog fra 1981, Kærlighed ved første hik, der blev en øjeblikkelig succes blandt unge - især blandt drengene. Sammen med Hans Hansens popoulære Vil du se min smukke navle fra 1976, og efterfølgeren Elsk mig langsomt fra 1983, handler de tre bøger om den første, kiksede kærlighed. I disse bøger blev den kødelige kærlighed blandt helt unge taget op, selv om det stadig var ret uskyldigt. Det var bøger man læste og hviskede sammen om, hvis man gik i skolens ældste klasser. Til forskel fra mange af de andre bøger, som læreren anbefalede, så foregik de i en virkelighed, man kunne genkende blandt unge, der var ligesom en selv.

Men den vigtigste grund til, at de bøger blev læst, var, at man for første gang kunne læse noget om, hvordan man kom i bukserne på pigerne. Jeg selv turde ikke læse en bog som Elsk mig langsomt åbenlyst. Det var så pinligt at låne den på biblioteket, at jeg første gang måtte læse den på et diskret læsehjørne på selve biblioteket og skjule bogens omslag bag en tegneserie. Kærlighed ved første hik var ikke så farlig, men til gengæld ufattelig morsom! Det fantastiske er, at forfatteren Dennis Jürgensen, der fyldte 50 år den 4. februar, fortsætter med at være aktuel og populær blandt de unge. Måske nok ikke så meget med pubertetsportrætter, men mere med gys, sci-fi og fantasy. Og de folk, der brokker sig over, at der ikke er litteratur nok for drenge, bør kaste et blik på hans hidtil 59 bøger - eller på andre af de danske forfattere, der også skriver, så drenge bliver hooked. Folk som Kenneth Bøgh Andersen eller Daniel Zimakoff.

Sødsuppe og lyriske passager er ikke lige Dennis Jürgensen. I hans bøger, uanset om det er humor, horror, fantasy, science fiction eller andre genrer, er der som regel altid fart over feltet. Det er handlingen, der er konge.

Dét tilsat en god portion uimponerethed og gennemført beskedenhed: Dennis Jürgensen har aldrig gjort et væsen af sig. Han stiller ikke konstant op til interviews, står ikke på bogmessen i Forum og kæmper med naboscenen om opmærksomheden. Hans bøger bliver ikke engang sendt til anmeldelse, medmindre anmelderen beder om det, når de udkommer.

Men børnene er ligeglade. De lægger mærke til hans bøger. De har styr på, hvornår de udkommer. Og Dennis Jürgensen er fortsat den eneste danske forfatter, der har egen fanklub, nemlig »Dennis-klubben«, som man kan finde på dennis-klubben. dk.

Dennis´ dansklærer ville nu næppe have anbefalet ham en forfatterkarriere. Læreren gav konsekvent Dennis dårlige karakterer i dansk stil, fordi Dennis altid misforstod emnet. Løbsk fantasi er sjældent påskønnet i skolen. Og så er Dennis efter eget udsagn virkelig doven. Da skolen var overstået med et lidet prangende eksamensbevis, ville han derfor helst finde sig et job, hvor han hverken skulle studere eller stå tidligt op. Forfattergerningen lød som en meget nem udvej. Her kunne man selv bestemme sin arbejdstid og stå op, når man havde lyst. I første omgang gik det ikke helt som Dennis troede. De første tre år fik han en masse afslag. Til gengæld fik han blod på tanden og skrev og skrev. For Dennis syntes, at det var sjovt at skrive.

I 1981 var han heldig og fik Forlaget Tellerup til at udgive debutbogen, Kærlighed ved første hik, som fik øjeblikkelig klassikerstatus. Filmatiseringen af bogen i 1999 blev endda en af de mest sete danske biograffilm gennem tiderne. Udover at skrive bøger, har Dennis lavet manuskripter til fire spillefilm, skrevet flere noveller i diverse genrer samt artikler om film.

Det kan godt være, at Dennis påstår, at han er doven, men han må også være en virkelig disciplineret mand, der sikkert er meget stædig, når han har sat sig et mål. Det kræver sin mand at skrive to bøger om året plus det løse.

Dennis Jürgensens popularitet hos professionelle formidlere har ikke altid været lige høj. Hans bøger bruger nemlig alle triviallitteraturens tricks, hvilket hyppigt generer professionelle litterater. Heldigvis er disse skeptiske formidlere ved at være et mindretal i dag. Dennis Jürgensen er netop nu i gang med at skrive sin allerførste voksenroman: en krimi, der formentlig udkommer i slutningen af 2011. Så kan det være, at han også bliver lige så kendt blandt de voksne, som han er hos børnene. Han ønskes hjertelig tillykke med de 50 år.