Leksikonet er dødt - længe leve internettet!

Publiceret i Weekendavisen

Bogbranchen:. Den årlige bogstatistik taler sit tydelige sprog. Bøgerne er hårdt trængt, og tiden kræver helt nye tanker.

Bøgerne har det ad helvede til, men fortællingen har det fint. Det kunne være et bud på en lidt rebelsk fortolkning af den årlige bogstatistik for 2009, der netop er trykt i det nyeste nummer af Bogmarkedet. Den samlede omsætning for bøgerne er faldet med 9,1 procent, og målt i antal bind er nedgangen på hele 14,6 procent. I praksis betyder det, at De og jeg har købt for 177,3 millioner kroner færre danske bøger end i 2008. Det går allerværst for faglitteraturen, som faldt 10 procent i forhold til 2008. Bogklubberne har også behov for kunstigt åndedræt. Til gengæld kan vi glæde os over, at skønlitteraturen og børne- og ungdomsbøgerne nogenlunde holder skansen i forhold til 2008. Folk vil stadig gerne høre gode historier.

Det kan ikke overraske, at netop fagbøgerne bliver ramt. Det er blevet så nemt at slå op på internettet på alskens gratis tjenester, at det kun sjældent giver mening at betale for at have en stor, dyr, tung bog stående på hylden, som er forældet året efter sin udgivelse. Som Stig Andersen, Gyldendals direktør, citeres for i Bogmarkedet i en artikel om fagbøgernes krise: »... den nøgterne A-Z kogebog kan du glemme alt om i dag, for her tilfører bogen som medie ingenting.« Vi lader sætningen stå et øjeblik.

Det interessante her er, at det er gået endeligt op for forlagene, at bogen nu har status som et almindeligt medie - på linje med så mange andre medier. Bogen har ikke forrang. Da internetboblen var størst, var et af mottoerne: »Content is King« - alle selskaber rustede sig til at kunne vise deres indhold på et vilkårligt medie. I dag er man klar over, at ganske vist er indhold vigtigt, men at medierne kræver, at indholdet tilpasses. Kraks kort kunne for eksempel ikke anvendes som GPS-kort, fordi GPS kort kræver nogle andre data end der var til rådighed i papirudgaven. Politikens Forlag sælger lige nu flere af deres rejsebøger som iPhone applikationer. Det er smart, men gad vide, om Politikens Forlag har sørget for GPS-funktionalitet, så programmet kan fortælle én, hvordan man hurtigst kommer til næste seværdighed, hvis man for eksempel er i Paris? Eller så rejsebeskrivelsen automatisk ud fra ens aktuelle position viser data om den seværdighed, man står tæt ved? Moderne medier kræver tilførsel af data. Det eksisterende indhold er fint, men sjældent helt nok til at kunne tilføre mediet den ekstra værdi, som det kræver. Spørgsmålet er, om forlagene er godt nok rustet til denne ændring?

Lige om lidt kommer Apples iPad, og de har fra æblekompagniet allerede meldt ud, at der herfra bliver adgang til online boghandlere, ligesom mange aviser og magasiner allerede har sagt, at man vil kunne abonnere på dem via iPad. Det er da en meget bekvem måde at få leveret sin avis på: Man skal ikke hente den i postkassen, og man skal ikke sørge for at smide den tunge bunke af læste aviser ud med jævne mellemrum. Man er oven i købet altid sikker på, at nyhederne er opdateret. Deres tv-programoversigt kan i bedste fald også bruges i praksis og iPad vil i høj grad konkurrere med Amazons Kindle, der kun tillader, at man læser ting købt via Amazon. Amazon har haft en særdeles lukrativ avance på deres salg, og Apple har været smarte nok til at være lidt mindre grådige, så Apple håber sikkert på et større kundegrundlag.

Vækstraterne i salget af e-bøger i USA er mere end 170 procent for 2009 i forhold til 2008, hvis man skal tro branchebladet Publishers Weekly, som også kan fortælle, at Amazon alene formentlig står for 70 procent af salget. Og e-bogsmediet vil uden tvivl også forandre branchen - også for fagbøger og den såkaldt smalle litteratur. Det er da smart, at man kan fritekstsøge i hele den bog, man har købt - det er smart, at produktionsomkostningerne er relativt lave. Men bogkøberne vil nu stå i den lidt mærkelige situation, at de jævnligt skal overveje om deres e-boglæser er moderne nok: der kommer hele tiden nye modeller, der kan mere, er hurtigere, og som dermed tilfører indholdet yderligere værdi. Og bogbranchen skal overveje, om de er godt nok rustet - også medarbejdermæssigt - til at håndtere den nye teknologi og de nye muligheder.