S, P eller K

Alfabetpigerne   af Wilson, Jacqueline  
Oversat af Kamilla Jørgensen. 127 sider, 199,50 kr. Carlsen.
Anmelder: Arguimbau, Damián
Hvide løgne og nøgne sandheder. (S, P eller K bind 1)   af Hopkins, Cathy  
Flot oversat af Astrid Heise-Fjeldgren. 184 sider, 79 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Pigebøger. Nye bestsellers fra to garvede forfatterinder.

Jacqueline Wilson og Cathy Hopkins er to af de mest succesfulde forfattere til bøger for piger, der lige er startet i puberteten eller er på nippet til det. Cathy Hopkins har skrevet den helt vildt populære serie Fyre og Flammer, som jeg af et ærligt hjerte har forsøgt at læse. Her måtte jeg opgive undervejs.

Godt nok ligger jeg langt fra målgruppen, men den litterære kvalitet af Fyre og Flammer-serien konkurrerer hårdt med ugebladsromanernes. Effektiv, velvalgt, men lidt for stereotyp.

Men da den nye serie, S, P eller K kom frem nogenlunde samtidig med min influenza, tænkte jeg, at jeg ville gøre et nyt forsøg. Og det faldt heldigt ud, for hold da op hvor er det bare dejligt at svælge i Hopkins´ pigeunivers og blive underholdt af den yderst professionelt fortalte bog. Flydende oversat får man historien om Cat, der skal forholde sig til en kæreste, som nærmest er hendes barndomskammerat og en lidt mere spændende hjerteknuser ved navn Ollie, der både er rig og virker reelt indsmigrende. Desværre er den bedste veninde naturligvis også interesseret i den rige dreng og har bedt Cat om at gå i forbøn for hende hos ham.

Og så er der lige det med faren, der er alene med Cat og søskende, da moren er død, og også af den grund har de ikke ret mange penge, da forældre med kun én indtægt og en del børn som bekendt kan have svært ved at klare dagen og vejen.

Serien S, P eller K er afledt af den kendte leg »Sandhed og Konsekvens«, hvor man skal svare (sandt) på spørgsmål fra kammeraterne - og i bedste overensstemmelse med seriens og bogens titel så handler hele 1. bind om det at tale sandt kontra at lyve. Hvornår må man stikke en hvid løgn? Er det så en løgn? Serien er primært en fortælling i jeg-form med Cat som fortæller, men med enkelte, temmelig korte nedslag i hendes dagbog.

Jeg er helt sikker på, at Cathy Hopkins med denne serie rammer målgruppen lige i hjertet. Det er underholdende, spændende, og man finder næppe en pige i førpuberteten eller den tidlige pubertet, der ikke ville sluge den med stor vellyst. Den være hermed anbefalet som en billig og god overraskelsesgave til veninden, datteren eller barnebarnet!

Britiske Jacqueline Wilson har også solgt millioner af bøger og modtaget et utal af priser. »Alfabetpigerne«, som hedder sådan fordi hovedpersonernes navne starter henholdsvis med A, B, C, D og E, er også en rigtig god bog, der henvender sig til piger fra ca. 7 år og frem til en 10-11 år.

Også Wilsons bog er i jeg-form og fortælleren er Ditte, der gerne vil være bedste venner med Anna, og som også har det fint med Bella og Emilie. Til gengæld er Cathrine en af den slags piger, som elsker at prale og som har det skidt, når de ikke er i centrum. Cathrine vil helst have vappet Ditte ud af gruppen, fordi Cathrine er bedste veninder med Anna og ikke ønsker konkurrence. Pigerne finder ud af, at de skal overnatte hos hinanden i forbindelse med fødselsdagene - og det bekymrer Ditte. Hendes søster er retarderet og sidder i kørestol, og det er ikke sejt.

På nænsom vis får Wilson bygget historien op, så piger kan se aftegnet nogle af de konflikter, de møder til daglig i skolens pigegruppe. Ikke at Wilsons projekt er pædagogisk, for ganske vist får Cathrine selvfølgelig en lærestreg til sidst, det er tværtom et uhyre nutidigt, kærligt og ikke mindst præcist portræt af en pige, der skal finde sig en plads i hierarkiet.

Det er, tro mig, intet under at såvel Wilsons som Hopkins´ bøger er så populære - det må være det rene spejl for rigtig mange piger.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret