Egenrådig troldmandslærling

Fortabt. Den Magiske Tyv 2   af Prineas, Sarah  
Oversat af Birgit Schlifer. 407 sider, 249 kr. Borgen
Anmelder: Arguimbau, Damián

Skyggeverden: Magi og pyrotekniske eksperimenter i fremragende fantasyserie.

Fortabt er andet bind i Sarah Prineas spændende og sympatiske fantasyhistorie om drengen Conn. Han starter med at være en rendestensunge, der lever som lommetyv, men ender med at blive en noget ualmindelig og egenrådig troldmandslærling. Conn har en særlig evne til at gøre alle rasende på sig. Det er ikke, fordi han er dum eller ubehøvlet. Slet ikke. Han er bare ualmindelig kvik, stædig og egenrådig. Egenskaber, der passer rigtig dårligt ind i et feudalt miljø som Wellmet, en lille by skåret over London i det tidlige 1800-tal.

I første bind stjæler Conn troldmanden Neverys magiske sten, hans Locus Magicalicus, som giver troldmanden evnen til at tale til magien. Da det normalt er sådan, at kun troldmænd selv kan røre ved disse sten uden at komme til skade, bliver Nevery nysgerrig og ender med at tage Conn med hjem. Efter en række forviklinger og modstand fra de etablerede troldmænd, bliver Conn hans lærling og begynder på Academicuset, hvor han blandt andet lærer at læse og udøve magi.

Conn er i andet bind overbevist om, at magien er et levende væsen, og at han kan tale med den, når der er eksplosioner. Men troldmændene finder denne tanke forkastelig og truer med at forvise Conn, hvis han foretager pyrotekniske eksperimenter. Samtidig angribes Wellmet af en række mærkelige dødelige skyggevæsner, især ved nattetide. Sporene peger hen mod den nærliggende by, Desh. Det går ikke Conn alt for godt. Han ender med at blive smidt ud af byen, men tager alligevel til Desh for at forsøge at standse skyggevæsnerne og redde Wellmets magi.

Det er en utrolig letflydende og veloversat historie, som også er meget velegnet til oplæsning. Historien er gribende, og handlingen så nervepirrende, at bogen er vældig svær at lægge fra sig. Det rene guf for historieglade børn fra cirka 10 år og frem til den tidlige pubertet. Og så for voksne, der også er glade for en rigtig god fortælling. Bogen råber på et tredje og afsluttende bind, så den helt rigtige slutning må man vente med indtil da.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret