Oprøret ulmer

Flugten fra Vestindien   af Langer, Kim  
264 sider. 200 kr. Høst og Søn
Anmelder: Arguimbau, Damián

Vestindien. Historisk eventyrroman for unge og voksne fra dagene omkring slaveriets ophævelse på De vestindiske Øer.

Ikke mange kan huske slaveoprøret på det danske St. Croix i 1848, der førte til slavernes endelige frigivelse. Ikke en eneste hvid person blev dræbt eller kom til skade, men 23 sorte mennesker blev skudt.

Deres død skyldtes ikke mindst den udsendte kaptajnløjtnant Irminger, der var en ubøjelig mand, der troede på kæft, trit og retning. Irminger blev senere viceadmiral og marineminister. Peter von Scholten, der var en pragmatisk og venlig mand, var dengang guvernør på St. Croix. Han var respekteret af de sorte, hvilket fik stor betydning for den fredelige afslutning på slaveriet. Von Scholten blev kendt skyldig i pligtforsømmelse i 1851, fordi han ikke havde sat militæret ind mod de sorte, men blev året efter frifundet af Højesteret.

Det er tredje gang, Kim Langer har kastet sig over Danmarks hyppigt oversete sorte slavefortid. Flugten fra Vestindien er en del af et storstilet projekt om at skrive en historisk eventyrroman fra hver af de tidligere danske tropekolonier. Langer har imponeret voldsomt med de første to bøger, og det tredje eventyr lader ikke de to forrige noget efter. Omdrejningspunktet i historien er de to 14-årige tvillinger, Nelly og Nicolai, der bor på St. Jan på deres fars sukkerplantage. Slaverne har fået løfte om frihed om fem år, men så længe kan de ikke vente. Oprøret ulmer, alt mens en gammel frikulørt ved navn Kofi dukker op med overtalelsesevner, en mærkelig fortid og sort magi. En slaveflugt og et besøg fra et dansk krigsskib giver det sidste skub for at ændre på den relative balance, der har hersket på St. Jan mellem sorte og hvide og tvillingebørnene Nelly og Nicolai står pludselig med fødderne i hver sin lejr.

Kim Langer tilbyder et velresearchet historisk eventyr, der krydret med indlevelsesevne og fokus på spænding, får fortiden til at fremstå levende, relevant og vedkommende.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret