Troldmandslærling med aspergers

Fundet. Den magiske tyv, bd.3.   af Prineas, Sarah  
Oversat af Birgit Schlifer. 376 sider. 249 kr. Borgen
Anmelder: Arguimbau, Damián

Fantasy. Fremragende afslutning på spændingsfyldt og underholdende trilogi om en vanskelig dreng.

Serien Den magiske tyv handler om den ca. 13-årige Conn, som har levet som gadedreng og lommetyv, indtil han forsøger at stjæle den magtfulde magikers, Neverys, trolddomssten. Andre plejer at dø, hvis de rører ved sådan én, men ikke Conn. Han står på mærkelig vis i forbindelse med byen Wellmets magi. Heldigvis for Conn tager Nevery ham til lærling i stedet for at straffe ham. Conn er en vanskelig dreng.

Han har nemt ved at skaffe sig fjender. Selv om han i de to forrige bind i serien har reddet såvel by som hertuginde, får han ikke heltestatus.

Tværtimod bliver han både sendt i eksil og i bind tre dømt til døden. Conn har ikke de store empatiske evner eller søger at gøre nogen veltilpas. Han er virkelig sig selv. Og det er vildt provokerende i et hierarkisk opbygget samfund, hvor man skal kunne begå sig på de bonede gulve. Især når man kommer fra så fattige kår som Conn. Drengen fokuserer fuldstændig på ét mål og afviser ofte andres hjælp. Han vil selv og forstår såmænd også hyppigt situationen meget bedre end andre.

Wellmets magi er truet af en ondsindet magi, som hedder Arhionvar. Conn kan mærke Wellmetmagiens angst. Den har udvalgt ham til at beskytte sig. Omvendt har Arhionvar udvalgt ham til at ødelægge Wellmets magi. Højst upraktisk og konfliktfyldt! Conn forsøger at håndtere situationen så godt han kan, hvilket kræver troldmandsmæssigt nødvendige pyrotekniske eksplosioner, som kickstarter en voldsom magisk reaktion. Han formår at ødelægge en del bygninger i Wellmet via sin magi. Det er naturligvis ikke med vilje, og han er da også ked af konsekvenserne. Men han havde jo handlet i god tro. Alternativet er jo at byen går til grunde, hvis ikke han gør noget for at overvinde den ondsindede magi.

Det er en vanvittig spændende historie, som Sarah Prineas har fået skruet sammen. Trilogien er af gode grunde foreløbig oversat til seksten sprog, fra finsk til vietnamesisk. Conn er en særegen, stædig, selvstændig og enormt fokuseret helt, der er ganske sympatisk, trods hans manglende sociale kompetencer. Dette sidste bind i trilogien skuffer ikke. At starte på læsningen er som at sætte sig på en fuldblodshingst. Man sætter sig til rette, og så går det ellers bare derudaf i fuld galop. Det fabelagtige ved bøgerne er, at spændingen fortsætter gennem alle tre bind. Oversættelsen er god og flydende, og vi har i hjemmet læst alle tre bind højt som familielæsning, hvilket jeg varmt kan anbefale som engagementsskabende familieterapi for alle familiemedlemmer fra 10 år og opefter.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret