Er der en mening med livet?

Intet   af Teller, Janne  
200 sider. 249 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Nyklassiker. Danske Janne Tellers mange gange prisbelønnede Intet i langtids -holdbar jubilæumsudgave.

´Intet´ er en meget speciel roman. Det er Janne Tellers debut som børnebogsforfatter, og den vakte ved sin udgivelse for ti år siden stor debat på grund af romanens kompromisløshed. Romanen vandt siden Kulturministeriets Børnebogspris i 2001 og i 2008 Le Prix Libbylit for bedste roman for børn på fransk. Bogen er i USA netop blevet tildelt en Printz Honor Book Award samt en Batchelder Award. Den ene pris for at være en af de bedste fem børnebøger det pågældende år, og den anden for at være en af de bedste blandt de oversatte romaner. Bogen er samtidig pensum i rigtig mange af de danske skoler.

Gyldendal har nu genudgivet romanen i en flot jubilæumsudgave, der er alle pengene værd. Romanen handler om en 6. klasse i den lille by, Tæring. Her beslutter drengen Pierre Anthon at der ikke er noget at leve for: Intet betyder noget. Han kravler op i et blommetræ og råber derfra skældsord ud til de andre børn i klassen: »Om få år er I alle døde og glemt og ingenting, så I kan lige så godt begynde at øve jer med det samme,« siger Pierre Anthon til sine tidligere klassekammerater.

Børnene i klassen bliver angste ved udsigten til at leve med den meningsløshed, som Pierre Anthon beskriver for dem. De beslutter sig derfor for at finde en måde at få Pierre Anthon ned fra blommetræet og vise ham, at der er en mening med livet. Hvert enkelt af børnene må derfor ofre det, der betyder mest for dem, for at skabe en bunke mening, som de kan konfrontere Pierre Anthon med.

Denne ofring går ikke stille af sig, for det er vitterlig det, som betyder mest, der skal lægges på bunken og ofringen, der ikke altid sker frivilligt, får endog meget store konsekvenser for den enkelte elev.

Romanen er dermed en provokerende, udfordrende og meget foruroligende roman, der sætter læseren et ultimativt spørgsmål: Er der en mening med livet? Og hvad er konsekvensen, hvis ikke der er en mening? Romanen rækker langt ud over børne-og ungdomsgenren og kan læses uanset alder og køn.

Det stærke ved romanen er i høj grad dens fokus på selve spørgsmålet om mening. Der er ingen svinkeærinder, Janne Teller går lige i kødet på problemstillingen og tillader ingen distraktioner. Det er hypnotisk læsning, enkelt og velskrevet, fængslende og tankevækkende.

Man sidder allerede ved de første sider og kan mærke helt ind i knoglerne, at denne bog, den er virkelig noget særligt. Hvis ikke man er blandt de 30.000 danskere, der allerede har anskaffet sig bogen, så er der en rigtig god anledning til at gøre det nu og derved få et stykke moderne stykke dansk verdenslitteratur mellem hænderne.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret