Mytisk middelalder

Den grønne ø 2. Blodvarslet   af Finderup, Mette  
272 sider, 200 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián

Den grønne ø 2. Gamle irske ånder kæmper om pladsen med de nordiske guder i en af årets allerbedste bøger.

Som spæd blev Gyrith afleveret som pant til danske vikinger, mens hendes irske forældre beholdt den danske høvdings yngste søn i bytte. Da høvdingens ældste søn dør mange år senere, vil faren forsøge at sikre rangfølgen ved at få sin yngste søn tilbage og sejler derfor tilbage til Irland med Gyrith. Men Gyrith er forbandet af gudinden Freja, som har svoret at tage alle, hun nogensinde vil komme til at elske, fra hende. Freja har held med at dræbe alle, der kommer Gyrith nær, og i kølvandet på hendes færd driver det derfor med lig i store mængder. Samtidig har guden Balder kastet sin kærlighed på Gyrith. En kærlighed Gyrith gengælder. Læseren aner dog, at Balders kærlighed kan være langt farligere at tage imod, end Gyrith forstår.

Den gådefulde mand Kelt fulgte i sin tid med fra Irland som træl for at passe på hende. Han har mystiske kræfter og en viden, som Gyrith konstant undervurderer. For hende er Kelt blot en træl. Dette forhold ændrer sig drastisk i Blodvarslet, der er andet bind af Mette Finderups Den grønne ø-serie, hvor den 14-årige Gyrith vender tilbage til det land, hun knap kender. Andet bind er historien om Gyriths rejse til Irland og hendes ophold hos sine rigtige forældre. Hendes far, kong Nevan, er grebet af kristelig fromhed og foretrækker at læse i Bibelen fremfor at styre sit kongerige. Moren er underligt flagrende og har sin opmærksomhed et helt andet sted end i borgen. Den danske høvdings yngste søn, Fionne, viser sig at være en lidt svag person, der er uegnet som kongens efterfølger. Gyriths fætter, den særdeles usympatiske Connor, styrer derfor husholdningen og har store håb om at efterfølge kong Nevan. Gyrith bliver pludselig blot en brik i et spil om magt, penge og tro. Hun kommer meget hurtigt på kant med Connor, der ikke blot er egoistisk og magtbegærlig, men også særdeles grusom.

Første bind i serien var virkelig fantastisk læsning. Andet bind er om muligt endnu bedre: Det er et vildt ridt i et ægte og mytisk middelalderunivers, hvor det er svært at slippe bogen. Magien er mere nærværende end tidligere. I Blodvarslet møder vi gamle irske ånder, der kæmper om pladsen med de nordiske guder, efterhånden som den kristne tro trænger dem i baggrunden. Efterhånden som tingene spidser til, er de eneste, Gyrith kan stole på, den svage Fionne og de trælle, hun så længe har set ned på. Blodvarslet er en af årets allerbedste bøger.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret