Eventyrlige venner

Tre venner   af Jensen, Louis  
46 sider. Vejl. pris 250 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Bartholin, Hanne
Kong Knap og bamsens forsvundne øje   af Jensen, Louis  
189 sider. Vejl. pris 250 kr. Gyldendal
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Wegger, Line

Børnebøger. Et sludrevornt eventyr om Kong Knap og desuden en letlæsningsbog med stor tyngde.

Tidligere på året fyldte en af Danmarks mest spændende forfattere, Louis Jensen, 70 år. Han slog igennem i 1986 med den anderledes roman for børn og unge, Krystalmanden, hvor en dreng, en gammel mand og en krage rejser gennem Danmark på en Nimbusmotorcykel, på jagt efter skjulte brikker til et hemmeligt guldpuslespil. Romanen blev den første i en serie på fire, der først og fremmest handler om at lære livet at kende på godt og ondt. Siden er fulgt mere end 80 bøger fra hans hånd, de fleste for børn og unge, men også nogle stykker, der henvender sig til voksne læsere.

Den ene af Louis Jensens seneste to udgivelser er Kong Knap og bamsens forsvundne øje, der i stil minder ganske meget om den næsten jævnaldrende Bjarne Reuters oplæsningsbøger om Kaptajn Bimse & Goggeletten: »I dag vil jeg fortælle dig en spændende historie om en konge, der hedder Kong Knap,« starter Jensen sit eventyr, der involverer en bamse, en fortryllet prinsesse, en admiral, en hare, der gerne vil være kejser samt tretten grusomme trolde.

Alle er på jagt efter den store Troldeskat, som indeholder noget meget vigtigt. Fortælleren henvender sig uafladeligt til læseren: »Hvem kommer ud fra skoven?« spørger han for eksempel. Eller: »Og her bliver jeg nødt til at holde for i dag. Jeg har nemlig en del jordbær, jeg skal have plukket ude i min have, men jeg kan allerede nu love dig, at der sker noget ret vildt i næste afsnit!« Stilen er bevidst bedstefaragtig: Her har vi masser af tid, også til smalltalk. Men historien er i forvejen noget lang i forhold til målgruppens opmærksomhedsspand, så jeg ville have foretrukket, at Jensen havde skruet ned for eventyrcharmen. Selve historien er dog ganske underholdende og temmelig opfindsom. Line Weggers vignetter og illustrationer ledsager teksten med en munter og barnlig respektløs tone uden at dominere.

Helt anderledes barsk og kontant er Louis Jensens anden udgivelse, Tre venner, som indgår i Gyldendals selvlæser-serie Vild Dingo. Det er som regel skoler, der køber bøger fra Dingo-serien. Bøgerne er læsepædagogisk tilrettelagt for børn, der er ved at lære at læse. Nogle af Danmarks dygtigste forfattere leverer tekster til serien, og de er gode til at udfordre rammerne.

Som Svend Åge Madsen engang har sagt: »Der er begrænsningerne, der lukker op, det er rammerne, der får billederne til at brede sig.« Tre venner er et trekantsdrama for børn: »Der var engang tre venner: En lille rød træhest, et smukt fingerbøl og en skarp kniv.« På et tidspunkt keder de sig og traver derfor ud i den (h) vide verden. Men det begynder at gå galt, da den skarpe kniv forelsker sig i fingerbøllet. Desværre forelsker fingerbøllet sig i træhesten. Og omvendt. Da kniven opdager det, bliver han så rasende, at han skærer benene af træhesten og smider fingerbøllet ud af huset. Dramatisk! Ikke mindst fordi Hanne Bartholin ikke lader nogen være i tvivl om det blodige i dramaet. Hendes illustrationer står som små kunstværker sammen med den sparsomme tekst og fortæller næsten det hele. Tykke, sorte streger omgiver store farvede flader med stor enkelthed.

Bartholin bruger også i bogen den sorte farve effektivt. Det sorte er ikke kun nattens mørke, men også den vrede, der indkapsler situationen. Det er virkelig smukt gjort. Invitationen til dialog er indbygget i historien. Man får lyst til at tale om den med nogen, og fordi historien ikke ender godt, kan man heller ikke regne ud, hvordan historien vil udvikle sig. Børn kender masser til trekantsdramaer, måske ikke lige i forbindelse med forelskelser, men nok jalousien, der kan opstå, når de er tre, der skal lege sammen. Børn kender også til den pludselige vrede, der får dem til at eksplodere urimeligt. De skal lære at kontrollere den, og for nogle lykkes det aldrig. En anderledes tung letlæsningsbog, som giver en stor læse-og billedoplevelse.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret