Miss Nina Simone

Kære Miss Nina Simone   af Fretheim, Tor  
Oversat af Sara Ejersbo Frederiksen. 142 sider.Vejl. pris 229 kr. Turbine.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Ungdomsbog. Kære Miss Nina Simone er en historie, der er lige så grusom, som den er smukt fortalt.

Tor Fretheim er en norsk journalist og forfatter. Han har skrevet en lang række bøger og modtaget et utal af priser. Senest den norske Riksmålpris for bogen Kære Miss Nina Simone. Med god grund, for det er just sproget, man først lægger mærke til i hans sørgelige fortælling, der handler om drengen Simon, hvis mor bliver myrdet. Af faren vel at mærke. Det er Simon, der er fortælleren. Drengen skriver meget korte sætninger og skifter til en ny linje meget ofte, så romanen minder om et langt prosadigt: »Din mor, sagde far, kan godt lide den behandling, jeg giver hende./Hun tager imod./Sådan er der nogle mennesker, der er, sagde far. Nogle mennesker nyder smerte. Tro det eller ej. Sagde han. Sådan er det bare.« Men lang tid før mordet og mishandlingen bliver tydelige for læseren, bliver vi først klar over sønnens tætte tilknytning til faren. Den viser sig naturligvis at bygge på en løgn.

Herudover opdager Simon, at hans mor har haft en elsker i sit sangkor. En, som hun havde planlagt at flygte sammen med, kort før hun døde. Måske var det derfor, faren dræbte hende. Det er ikke til at vide. Simon kender i virkeligheden hverken sin mor eller far.

Romanen er bygget som en indre monolog, som samtidig er et brev til den sorte jazzsangerinde Nina Simone, som forældrene har været meget betagede af. Deres første møde var til en koncert med hende. Faren fortalte tit Simon om Nina Simones musik og de lyttede sammen til hendes plader. Paradoksalt nok var Nina Simone en ret bestemt kvinde, som var meget engageret i protestaktioner mod blandt andet Vietnamkrigen og for sortes rettigheder. Nina Simone havde herudover ry for at være voldelig. I 1987 jagtede hun en af cheferne fra et pladeselskab ud af en restaurant med en kniv i hånden, fordi hun mente, at hun var blevet snydt for royalties for sin sang »My Baby Just Cares For Me«. Nogle år efter fik hun en betinget dom for at have skudt mod en nabos larmende teenager. En temperamentsfuld dame! Nina Simone døde ganske vist i 2003 i en alder af halvfjerds, men det synes Simon uvidende om. Hvilket også er karakteristisk for historien: Hvad ved Simon i det hele taget? Han synes ikke at have venner, og går rundt i et tomrum. Simon virker noget autistisk, og holder sig for sig selv. Bogens tekst drejer rundt om Simons liv ganske som en malstrøm om sin akse. Det afbilder et liv, der forsvinder. Der er ingen forløsning i bogen, kun et tab.

Det eneste, der holder Simon kørende, er sproget: Et fortættet brev stilet til en død person, som han aldrig har kendt. Miss Nina Simone ville nok have skudt faren første gang, han havde forsøgt at lægge hånd på hende. Det spændende i bogen er i virkeligheden, at Simon bruger sproget til at holde verden udenfor, snarere end til at kommunikere med den. At hans anstrengelser for at holde følelserne ude fra sit sprog har den stik modsatte virkning på læseren. Tor Fretheim er dygtig til at skabe stemning og afmagt, og Sara Ejersbo Frederiksen har formået at oversætte det norske til et slankt, elegant dansk. Kære Miss Nina Simone er en historie, der er lige så grusom, som den er smukt fortalt.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret