Giraffen er sofistikeret

ABC   af Romer, Knud  
72 sider. Vejl. pris 150 kr. Carlsen
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Kørner, John

ABC. Speciel ABC til kunstsamlere fra Knud Romer og kunstneren John Kørner.

Den nye ABC fra Knud Romer og billedkunstneren John Kørner tager udgangspunkt i Paradiset. Det er skabelsen og altings enhed, forfatteren causerer over. Det er tydeligt allerede i det allerførste opslag med bogstavet A: »Aber og ænder og selv kakerlakker /er ligesom dig og mig. /Vi er alle sammen børn af mirakler /og hver især noget for sig.« Stemningen fortsætter med bogstavet B, hvor bjørnen drømmer om at vågne op i evigheden, og dermed er der lagt op til en anderledes ABC. Det understreges endvidere af John Kørners akrylmalede illustrationer, der er specielle i forhold til dem, man er vant til at se i billedbøger.

Som i alle ABC´er er der opslag, der er mere vellykkede end andre. For eksempel er bogstavet G sjovt, men mest for voksne: »Giraffen er så sofistikeret /at den stikker næsen i vejret. /Den elsker skysovs og høj musik /og overser alt med sit overblik.« Sprogligt er rimet simpelthen for svært for børn i ABC-målgruppen. Og udgivelsen er da også en bog, der mest er beregnet for voksne. Hvem vil ellers sætte pris på et rim om angsten om at være til? »Flagermus, hvad er de? /Et liv, som flakker blindt forbi. /Et vingesus, et skyggespil /om angsten at være til.« Børn er ikke angste for at være til. Deres angst er at miste, ikke at være til. Derfor er det oplagt, at Romers og Kørners ACB også udkommer i en luksusudgave med kassette og tykt papir til voksne kunstkendere og samlere.

Knud Romer siger selv, at han som barn var »panerotisk naturmystiker«. Et begreb, der forsøger at omfatte lysten i naturen som helhed: »Lysten gik gennem de duftende blomster og fuglene, der sang, selv det mindste insekt, og vi var ét med naturen,« som Romer skriver i en kronik i Politiken for nylig. Det er gammeldags betonsolid romantik fra forrige århundrede i tynd moderne erotisk forklædning og det gennemsyrer mange af rimene. Det er måske dette, der giver mig et noget tvetydigt forhold til ACB´en. Som voksen synes jeg, at det filosofisk set er noget letbenet. Men det skal ikke skygge for, at der er mange små perler at finde i bogen: »Æslet arbejder dagen lang /og føler sig som et kvaj, /fordi det svarer ia, hver gang /det egentlig mener nej.« Virkelig godt! Romer formår endvidere elegant at placere zebraen i fængsel, fordi den ikke kan tage stilling til noget.

Det er godt gjort. Der er plads til tænksomhed i de små, sproglige detaljer, som Romer er så dygtig til at male frem. Imponerende klaret med sølle fire linjer per bogstav! De enkelte bogopslag er dekoreret med et udsnit af et maleri af Edens Have i akryl af John Kørner. Maleriet er tre gange tre en halv meter og er imponerende flot. Her hænger enkeltdelene sammen. Men når man tager de enkelte dyr hver for sig, mister de deres sammenhængskraft og mening. Aben bliver kedelig, når man ikke kan se, at den sidder på en giraf. Flagermusen er uinteressant uden solnedgangen, og den flyvende dinosaur lidt fortabt uden sin majestætiske position øverst til venstre i maleriet, langt over alle sine efterkommere.

Jeg ville ønske, at Kørner havde brugt sin energi på at berige og udfylde hvert enkelt bogstav i stedet: At hvert dyr og hvert rim havde haft sin egen eksistensberettigelse. Det ville have klædt bogen og rimene. Som det er nu, er bogen interessant, men kun halvt vellykket. Den mangler den helstøbte karakter, den ville have fået, hvis illustrationerne havde fået lov til at slange sig over fladerne og fabulere over rimene. I stedet kan man nu kun se en illustration per opslag til venstre sammen med rimet. Og den anden halvdel af opslaget til højre er kun udsmykket med en kedsommelig, ensfarvet baggrundsfarve, hvorpå der er håndtegnet det relevante bogstav som henholdsvis majuskel og minuskel. Måske er farven valgt, så den forstyrrer illustrationen på omstående side mindst muligt. De tuschtegnede bogstavpar passer endvidere ikke ret godt til akrylmalingen. Man kunne lige så godt have gjort dem mindre, sat dem over rimet, og ladet illustrationerne fylde hele opslaget. Det giver også mening, da man må formode, at voksne læsere i målgruppen kender bogstaverne ret godt i forvejen.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret