Hvordan Helgi blev en helt
40 sider. vejl. pris 299 kr. Forlaget Josefine Ottesen
Anmelder: Arguimbau, Damián
Heltekvad. Josefine Ottesen genfortæller myten om Holger Danske i en kraftfuld og moderne udgave.
Når der var fest i de store middelalderslotte, var det skjaldenes opgave at sørge for underholdning. Så fortalte eller sang de om store helte fra længst svundne tider. Ingen af disse helte var virkelige, men historierne var gode. De mest populære af disse heltekvad blev skrevet omkring år 1100, og deres påvirkning af vores kultur har været kolossal. Det var her, myten om kong Arthur og ridderne om det runde bord blev opfundet, og det er også i disse heltekvad, at myten om Holger Danske blev til. Josefine Ottesen blev så grebet af historien om Holger Danske, at hun kastede sig over myten og skrev romanen Helgi Daner. I modsætning til heltekvadene fra dengang er der i Ottesens fortælling meget mere fokus på Holger Danskes udvikling fra barn til voksen.
Historien foregår i tiden omkring år 800, hvor Helgi fødes som søn af kong Gøtrik og en kvindelig alf, som kongen har giftet sig med. Helgis farmor, gydjen Jofrid, hader fra første færd såvel Helgis mor som Helgi selv. Hun beder jarlen om at sætte Helgi ud til ulvene, da moren dør i barselssengen, men i stedet tager jarlen Helgi med sig hjem, hvor han vokser op som jarlens søn. Næsten voksen bliver han overdraget til Gøtrik igen, men kongen er svag og ender med at give ham til Frankerrigets konge, kong Karl, som gidsel og pant for fremtidige skatte.
I Frankrig lærer Helgi for alvor at kæmpe og tænke som en ridder. Selv om han af frankerne betragtes som en barbar, vinder han respekt, efterhånden som folk lærer ham at kende. Selvfølgelig redder han kong Karls liv, og selvfølgelig ender han også med at redde danernes rige. Men Ottesen går langt tættere på personen Helgi og fokuserer på det, der gør Helgi Daner til en helt: Hans rene hjerte, hans evne til at tilgive og hans mandsmod. Josefine Ottesen har tidligere skrevet lignende historier. Romantrilogierne Krigeren, Historien om Mira og Det Døde Land er alle eksempler på heltehistorier, hvor hovedpersonerne ender med at sejre på trods af et elendigt udgangspunkt og rigtig mange nederlag på vejen. Ottesen er en mester, hvad det angår.
Ingen andre kan som hun sætte en helt over for umulige problemstillinger, så man som læser føler sig personligt involveret. Og dét uanset om handlingen foregår i middelalderen, i fantasyland eller i en fjern fremtid. Jeg er virkelig imponeret over den utrolige kraft, der stråler ud af Ottesens fortælling om Helgi Daner. Det er bare godt gået!.
2014-10-03
© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven,
idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret