Fortællinger fra øerne
124 sider. 22,90. Fontana Media
Anmelder: Arguimbau, Damián
46 sider. 135 kr. (Åh, min mor! - oversat af Hugin Eide) Bókadeild Føroya Lærarafelags.
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Reginsdóttir, Marjun
Nordisk Råd. Færinger og ålændinge er leveringsdygtige i underfundige og moderne historier.
Færingerne har været igennem en voldsom industrialisering, især gennem 1960erne, der har udviklet samfundet markant. Veje, broer og tunneler har forbundet færingernes 18 øer på en måde, der har udvisket mange af forskellene mellem land og by. Ændringerne er ikke sket uden gnidninger, og færøsk børne-og ungdomslitteratur er rig på interessante og udfordrende bøger, der glimrende kan læses, uagtet om man bor på de forblæste øer eller ej. I Danmark har Forlaget Torgard, med Hugin Eide som enmandshær, oversat og udgivet en lang række færøske bøger på dansk. Færøske forfattere har ofte denne rolige, næsten casual måde at fortælle på, som giver sig tid til at udfolde historien, og først til sidst opdager man, at fortællerens mange forskellige svinkeærinder får stor betydning senere i historien. Elin á Rógvis Åh, min mor!, som er illustreret af Marjun Reginsdóttir, er årets bidrag fra den færøske jury til Nordisk Råds børne-og ungdomslitteraturpris 2015 og læner sig op ad den færøske underfundighed og deres lune, lidt skøre, men også noget tørre, form for humor.
Historien starter næsten filmisk med farfar, der tænder kaffemaskinen nytårsaftensdag og ser en raket ud ad vinduet. Hunden Laika er bange, farmor er gået en tur og farfar benytter freden til at tage sin ramponerede yndlingskop frem, som farmor helst så kasseret. Da han senere selv går en morgentur med Laika, ser han en hane i røde smækbukser i haven. Længe er det kun farfar, der ser og taler med hanen, der næsten altid slutter sine replikker med udbruddet: »Åh, min mor.« Det irriterer farfar, der vil vide, hvad der er med den mor.
Det er synsvinklerne, der gør historien sjov, for naturligvis laver hanen rod i den, og da farmor ikke ser hanen, kan det kun være den halvdemente farfar, der kan være skyld i alle ulykkerne. Og da historien er færøsk, dukker hanens mor naturligvis også op og giver sit besyv med. Reginsdóttirs illustrationer er nok for tegnefilmsprægede og plastiske til at falde helt i min smag, men når ret skal være ret, så er de vellykkede, sjove og passer vældig godt til den højtlæsningsmålgruppe, som de henvender sig til. Åh, min mor! er sprogligt ikke helt så veloplagt som andre oplæsningshistorier fra øerne, men dette kompenseres delvis af den veloplagte fortælling.
ÅLANDSØERNE består af en klynge på 6.700 øer, hvoraf store dele er afsat til naturreservater, og der bor kun halvt så mange mennesker som på Færøerne. Kulturelt set har billedkunst og teater været ålændinges foretrukne. Litteratur har ikke fyldt meget, selv om der selvfølgelig er forfattere, der er født og opvokset på Åland, som for eksempel Ulla- Lena Lundberg og Karin Erlandsson, men man finder ikke som på Færøerne en særegen ålandsk litteratur, og da slet ikke en børnelitterær en af slagsen. Måske fordi Ålandsøerne først og fremmest har finlandssvensk som sit modersmål og som sådan ikke har et eget øsprog, de skal forsvare og kultivere, som færingerne eller islændingene har. I år har Ålandsøerne indstillet Malin Klingenbergs børneroman, Alberta Ensten och Uppfinnarkungen til prisen. Klingenbergs roman er en absurd og fabulerende historie om Alberta Ensten, hvis mor er opfinder. Morens seneste opfindelse har forvandlet deres hus til et flyvende objekt, der drives af sol-og skyenergi. Tor går i klasse med Alberta og er hemmeligt forelsket i hende.
Historien tager fart, da moren tager af sted til en opfinderkonkurrence i sit hus, med Alberta og Tor som passagerer. Samtidig bliver skoleinspektøren, der er i familie med Tor, bortført af morens dubiøse opfinderkonkurrent, Abraham Trynevald, som kun vil udlevere ham, hvis moren giver ham retten til hendes opfindelser. Det er hun aldeles ligeglad med, for skoleinspektøren er en voksen mand, som må kunne tage vare på selv. I Klingenbergs historie er forældrene stort set kun optaget af deres egen karriere, de er egoistiske og selvcentrerede. Det er børnene, der må sørge for, at tingene glider og det er selvfølgelig Alberta og Tor, som må redde skoleinspektøren og overliste Trynevald.
Ida-Maria Wikströms sort/hvide illustrationer til oplæsningsbogen er forfriskende og livlige og bidrager til at give bogen et ekstra pift. Klingenbergs bog er på trods af sit pjattede plot velskrevet og sætter forholdet mellem barn og voksen på spidsen og er derfor en god overraskelse i bunken af nominerede bøger.
2015-08-07
© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven,
idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret