Tankerod

Som om jeg var helt fantastisk   af Nordin, Sofia  
På dansk ved Susanne Vebel. ABC Forlag. 178 sider. 230 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

På rejse. I et affolket og dødt Sverige rejser Ella ud for at finde andre mennesker - og måske endda finde sig selv.

Dette er tredje bog i Sofia Nordins serie om nogle få børn, der har overlevet en mystisk sygdom, som på få timer udslettede det meste af menneskeheden. Historien er meget anderledes end mange af de øvrige katastroferomaner, der er i omløb. I Sofia Nordins bøger er der ikke en hemmelig organisation, der har eksperimenteret med kemiske våben, eller onde mennesker, der jager de overlevende unge. Der er kun nogle få, helt almindelige unge, der tilfældigvis ikke blev smittet med den farlige sygdom.

I Som om jeg var helt fantastisk er det Ella på næsten 14 år, der fortæller historien. Derfor er det også Ellas personlige udvikling og hendes første, lidt uskyldige seksuelle erfaringer, bogen først og fremmest handler om. Dét og så de komplicerede forhold imellem de unge. I de første to bind boede Ella og nogle andre børn ret isoleret på en lille bondegård.

Her dyrkede de jorden, gik på jagt efter kaniner og havde det egentlig OK. Men Ella savner andre mennesker, og da hun en dag tilfældigvis hører nogle overlevende fra Umeå i en radio, beslutter hun sig for at tage af sted sammen med Nora for at lede efter andre mennesker.

Nora tager kun med, fordi hun er forelsket i Ella. Ella er ikke forelsket i Nora, men nyder alligevel opmærksomheden og den magt, der ligger i at være eftertragtet. Men Nora bliver alvorligt syg på vejen. Heldigvis møder de nogle andre unge, der hjælper dem. Heriblandt en dreng, som hedder Esmael. Ella bliver småforelsket i ham, hvilket fører til en masse jalousi og konflikter.

Men Ella både vil og vil ikke kærligheden, for da Esmael begynder at stille krav og ikke bare er glad og slår til med det samme, når Ella kommer med forslag, begynder hun selv at tvivle på deres forhold. Ella har virkelig svært ved at finde ud af, hvem hun selv er, og dermed også, hvad hun inderst inde ønsker.

Sofia Nordin har et skarpt blik for modsætningerne og psykologien i Ellas indre rejse. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når Ella svigter sig selv eller andre, ej heller når hun bevidst manipulerer med Noras følelser. Som læser føler man sig bogstaveligt talt inde i Ellas hoved, man mærker hendes rod og tvivl og gør den til sin egen. Det er sådan, mennesker vitterligt er. Komplicerede, modsætningsfyldte, hverken gode eller onde og i en bestandig indre kamp. Mennesker ved ikke altid, hvorfor de gør, som de gør, synes Nordin at ville sige.

I bogen er tankeprocesserne tegnet op, så man kan følge med, og den er klart den bedste bog i serien. Det er endda ikke engang løgn, at det er en fritstående bog, for du kan faktisk godt læse den uden at have stiftet bekendtskab med de to forrige bøger i serien. Så det synes jeg, at du skulle gøre, uanset om du er dreng eller pige.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret