Erotik, mord med mere

Livets bog   af Harkness, Deborah  
Oversat fra engelsk efter »The Book of Life« af Natasja Ejersbo Frederiksen. 670 sider. 350 kr. Lindhardt og Ringhof.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Vampyrkærlighed. Spændende roman for modne, intellektuelle kvinder med hang til drømme og romantik.

Hvor skal man gå hen, hvis man længes efter ægte kærlighed - den, der ikke bare varer livet igennem, men hele tidsaldre? En kærlighed, der naturligvis er koblet sammen med en uudslukkelig gensidigt erotisk lidenskab og et stort intellektuelt modspil? Så er der vist ingen vej uden om fantasygenren.

Livets bog er det længe ventede tredje og afsluttende bind i trilogien om den moderne heks Diana, der foreløbig har bjergtaget læsere i 34 lande og er i gang med at blive filmatiseret.

Læs blot med her: »Efter bare få åndedræt bankede Matthews hjerte langsommere, og hans rastløshed sivede bort, for Diana gav ham den ro, han ikke selv kunne finde. Her, omkranset af hendes arm, var alt, hvad han nogensinde havde ønsket sig. En kone. Børn.

Sin egen familie. Han lod den voldsomme rigtighed, som han altid følte i Dianas selskab, synke dybt ind i sjælen.« Men Deborah Harkness, der er historieprofessor, gør det faktisk temmelig godt, så succesen er hende vel undt. Historien er ganske godt fundet på: Hovedpersonen Diana er en magtfuld heks, der i det civile liv er historieprofessor med speciale i alkymi og historie.

I sin forskning falder hun over et mærkeligt manuskript, som viser sig at være forhekset.

Hun bliver forelsket i den 1500 år gamle vampyr Matthew, som blandt meget andet er læge og forsker i genetik. Han ser naturligvis blændende godt ud, sover ikke i en kiste og tåler sollys ganske udmærket. Ud over at dyrke yoga er Matthew overbevist katolik og har derfor et udmærket forhold til krucifikser.

Tredje bind foregår i nutiden, hvor menneskene i uvidenhed lever side om side med hekse, dæmoner og vampyrer. Det viser sig, at manuskriptet er lavet af hud fra døde mennesker og overnaturlige væsner, skrevet med deres blod og syet med deres hår. Dette rummer en hemmelighed, der er så farlig, at magtfulde væsner vil dræbe alle, der vil have fat i det.

Harkness bruger sin historiske viden til at berige fortællingen med en fantastisk detaljerigdom.

Takket være vampyrernes lange liv bor de i paladser, der indeholder bøger og kunstskatte, som ville få enhver veluddannet auktionarius til at besvime af lykke. Det er indimellem ved at blive lidt for meget ligefrem at få beskrevet det håndmalede (eller vævede!) tapet i alle de rum, som Diana og Matthew går igennem. Men det er på den anden side med til at skabe en ret unik stemning undervejs.

Romanen har racehygiejne som tema, idet det er forbudt at være sammen på tværs af racerne. Hidtil har man troet, at vampyrer ikke kunne få børn, men Diana er gravid med Matthew og derfor vil væsnernes Råd have dem dræbt.

Manuskriptet er nøglen til hemmeligheden om, hvordan tingene egentlig hænger sammen, og et helt genetisk forskningshold bliver sat til at afdække bogens hemmelighed, mens Diana og Matthew jager de sidste tre manglende sider i manuskriptet.

En gal vampyr, Benjamin, tilføjer en hel del ekstra action til det, man kunne kalde for bogens forskningsmysterium. Benjamin er blevet gjort til vampyr af Matthew som en slags hævn, og derfor er Benjamin ude på at dræbe Matthew og hele hans familie.

Den ondskab, som Benjamin er i stand til, er næsten ubeskrivelig, og bogen flyder bogstaveligt talt med uappetitlige lig i kølvandet på Benjamins færd.

Livets bog er en spændende og opfindsom blanding af storslået kærlighed, videnskabelig forskning, veltænkt fantasy med mange historiske henvisninger og intellektuelle drillerier.

Så kan man leve med, at karaktererne er lidt for ædle, eller lidt for onde, eller i det hele taget bare lidt for meget.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret