Kriblekrimi

Billedrengen   af Leonard, M.G.  
Oversat af Kim Langer. Carlsen. 312 sider. 149,95 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Superinsekter. Vanvittig morsom krimi om drengen Darkus, der får hjælp fra en meget speciel bille til at finde sin kidnappede far.

Hidtil er det superhelte, der har fået evner fra insekterne. Spider-Man har fået edderkoppens, Batman flagermusens, og herhjemme harAntboy fået myrens evner. I særlige tilfælde har vi set superhelte, der var dyr, et par hunde med superkræfter og historier med meget intelligente hunde, for eksempel Tintins Terry. Ellers har superheltedyr først og fremmest levet i et dyreunivers.

I Billedrengen er der noget andet på spil, nemlig insekter, der har fået menneskeligt DNA. Det finder vi ganske vist først ud af senere i historien. Først forsvinder Darkus´ far på mystisk vis fra kælderen i et naturhistorisk museum. Darkus´ far var noget af en tørvetriller. En rigtig forsker, der mest interesserede sig for døde ting på museer. Men han var den eneste, Darkus havde tilbage, efter at moren døde.

Nu er Darkus helt alene og må flytte ind hos sin endnu mere forvirrede onkel. Det er her, at Darkus møder billen Baxtus. Baxtus kan ikke tale, men den kan tilsyneladende forstå alt, hvad Darkus siger. På sin nye skole finder Darkus sammen med den fantasifulde pige Virginia og den overforsigtige og lettere overvægtige Bertolt.

Darkus har besluttet sig for at finde sin far, når nu politiet ikke rigtig gør noget, og hans to venner og Baxtus viser sig at være en stor hjælp. Der er ingen tvivl om, at onklen ved meget mere, end han fortæller Darkus.

Skurken får man hurtigt øje på: Det er den onde modedronning Lucretia Cutter, der minder meget om Cruella de Vil fra 101 dalmatinere. Hun bruger levende biller til at lave smykker af, i øvrigt som de rent faktisk gør i dag i Mexico. Lucretia har også en noget besynderlig og skabet datter, som måske er en kampfælle, måske en modstander.

Billedrengen er en fantasifuld krimi.

Historien låner effekter fra mange gamle historier, blandt andet fra den engelske musical Hokus pokus kosteskaft, hvor en heks får gamle rustninger, koste og andet godt til at gå i krig mod tyskerne. I Antman-filmen ser man også en masse myrer og andre insekter, der styres af Antman og fungerer som en hær.

I Billedrengen er det insekterne selv, der organiserer sig som arméer. Sjovt nok ledes de her af et stort insekt og ikke af noget menneske! Heldigvis er forfatterens genbrug gjort elegant og godt. Fortællingen har godt med spræl og balancerer smukt mellem Darkus´ problemer i skolen, mistænksomheden over onklen, sorgen over farens forsvinden og det nyopståede venskab mellem Darkus og hans to kammerater. Romanen ender på en måde, så man ikke er i tvivl om, at der venter en toer lige om hjørnet.

Den glæder jeg mig også til at læse!.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret