Guderne skal ud!

Den grønne ø 4: Lysbroen   af Finderup, Mette  
Gyldendal. 368 sider. 199,95 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Kamp og kærlighed. En hævntørstig vikingekvinde kæmper mod gudinden Freja.

Vikingepigen Gyrith kommer til at dræbe kærlighedsgudinden Frejas kat på en ånderejse. Gudinden straffer Gyrith hårdt: Freja vil nemlig tage alle, pigen nogensinde vil elske, fra hende, og Gyrith vil aldrig kunne få børn. Sådan var optakten i første bind af Mette Finderups fremragende og velskrevne firebindsværk Den grønne ø.

Gennem tre bind har vi fulgt Gyriths kamp.

Først for at indse, at forbandelsen rent faktisk virkede, dernæst hendes kamp for at gøre sig fri af den. Gyrith er fra Irland og rejser tilbage, efterhånden som flere og flere kære dør omkring hende. Hendes beskytter, Kelt, fører hende ufrivilligt ned i underverdenen, hvor hun forvandles til en sjie, et næsten udødeligt irsk åndefolk med magiske kræfter.

Han blev på en måde nødt til det, for Gyrith var forinden blevet forelsket i sjien Balder, hvilket næsten var ved at tage livet af hende, da en almindelig kvinde ikke kan tåle at være sammen med Balder. At blive sjie redder Gyriths liv. Men sjie- lederen bliver rasende over det. Hun havde udset Gyrith til at blive Kelts kone og avle en ny elversøn til sjie-folket. Det kan Gyrith ikke længere, mest fordi hendes forhold til Balder har ødelagt hendes krop, men også på grund af Frejas forbandelse.

Sjie-moderen er rasende og sender Kelt ud for at dræbe Balder med Gyrith som lokkemad.

I mellemtiden er Freja ankommet til Irland, hvor hun ihærdigt søger efter Gyrith for at gøre det af med hende. I en voldsom kamp mellem Kelt og Freja lykkes det Gyrith at undslippe sammen med Balder.

Sammen med sin kloge, men lidt svage kristne lillebror, Fionne, en samling frigivne slaver og Balder beslutter Gyrith sig for at standse Freja, om det så skal koste hende livet. Gyriths mål er stort: Hun vil forhindre guderne i at kunne blande sig i menneskenes liv. For at det skal lykkes, må hun sejle tilbage til sin fødeby og tage på en ny ånderejse.

Mette Finderups historie er voldsom og medrivende. Man lander lige ned i bogen og flyver ubesværet gennem siderne. Der sker rigtigt meget, og Gyriths indre kamp bliver skildret på en troværdig måde. Hun har det nemlig svært med forvandlingen fra menneske til halvgud. Hun er stærkere og hurtigere end alle andre og ser helt overjordisk ud, så folk automatisk bukker, når de ser hende. Sit udseende kan hun dog godt skjule takket være en runeamulet.

Efterhånden som Gyrith får flere og flere evner, bliver hendes følelser mindre menneskelige, blandt andet fordi hun er nødt til at gøre noget, der virker helt umoralsk, for at beholde sine kræfter. Er det prisen værd? Og hvad er konsekvensen i sidste ende? Finderups historie virker meget moderne midt i alt det fantastiske og middelalderlige, og man bliver nemt fanget af Gyriths indre konflikter og kampe.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret